Proti kuřácký zákon – kuřáci, mají snad „lepru“?

Uveřejněno dne 31 března 2017 000 8:40
Zákon, který je vlastně zaměřen proti obsluze v pohostinských zařízeních pokládám za zákon darebácký, který je vlastně ohrožuje ve výkonu povolání.

Nadpis je samozřejmě nadsázkou, ale je pravdou, že jsou vyhánění ze společenských místností, od zastávek autobusů, zakazují se jim jakýkoliv kuřácká místa snad by se měli štítit sami sebe? Takto kuřáky vnímat asi nelze a rozhodně jde vůdčí nim o nedůstojné konání.

Jak to s kuřáky bylo si pomůžu vlakovými soupravami. Protože pamatuji tak vím, že v polovině šedesátých let ještě jezdily dělnické vlaky. Osobních automobilů bylo ještě na silnicích málo. Dřevěná vagonová kupé ráno po páté hodině „tlačenice“ ve vagonech, skupinky cestujících hrající karty a všechny vagony byly kuřácké. Modro – šedivý kouř zahušťoval vzduch ve vagonech. Hezky prostředí takovýchto cest do práce je nastíněna ve slovech písně M. Tučného Celá země vstává. Posléze začaly v rychlém sledu výměny vagonů, objevily se polstrované sedadla a vagony byly rozděleny na poloviny kuřáckou a nekuřáckou. Později byly ve vlakové soupravě vagony uspořádány kuřácký druhý nekuřácký střídavě a později byl kuřákům vyhrazen pouze jeden vagon vlakové soupravy.

Vědělo se tedy již všeobecně, že kouření škodí zdraví a znepříjemňuje prostředí, nebylo ještě používáno slovo „životní“. A v současnosti to již nevím přesně, dlouho jsem vlakem nejel, mám dojem, že v soupravě vagonů není žádný kuřácký vagon a kuřáci si na tuto skutečnost zvykli také se necestuje věčně!

Každý puberťák chlapec, dívka si prostě musí kouření zkusit, nu spíše neodolá a myslím si, že je to o něco lepší než zkoušet drogy. Já osobně jsem zkusil kouřit ve čtrnácti letech Džunky 1.90Kč, Globus 2.2o Kč, Lipa 2.00Kč, vždy 10 cigaret Marlboro 20 cigaret 20Kč ale na vojně, tehdy se musela absolvovat dvouletá základní vojenská služba, jsem kouření zanechal. A to jenom tak zjištěním, že kouřit cigarety k životu nepotřebuji. Tedy ze svobodné vůle.

Každý kuřák přece ví, že je kouření nezdravé, neodradí ho ani hnusné obrázky na krabičkách a přece kouří, ale pokládám to za jeho věc. I lékaři kouří někteří, nesouhlasím s takovýmto striktním omezením pro kuřáky! Je to populistický zákon poslanci podlehli sloganu „ devět z deseti lékařů doporučuje“ je to fakt ubohé. Je asi těžké ve sněmovně odporovat, i když ano kouření zapříčiňuje kromě jiných nemocí i rakovinu. Kuřák však do státního rozpočtu přispívá v podobě daní a u cigaret značných nemalým penízem. Tak když se stane a tato závažná nemoc „zkomplikuje“ život cigarety kouřícímu člověku a musí se léčit tak něco státu též předtím odvedl.

Chtělo by to odvahu u vystupujících poslanců přijít se svým a pouze svým návrhem uzpůsobit zákon do nějaké přijatelné normy! Ale těch je málo. Řečnit u mikrofonů a strhnout na sebe pozornost není jenom tak to umí pouze „matadoři“ a ti řekli „zaříznout“! Z naší plejády politiků uznávám pouze dva, kteří svůj názor dovedou otevřeně sdělit a obhájit prezidenta Zemana a senátora Kuberu. A nejde o to, že shodou okolností jsou oba kuřáci.

Ale řadoví poslanci se vezou s proudem je to pohodlné, nemusí přemýšlet a nic řešit. Každý zákon i nedomyšlený projde, však ho někdo časem opraví. Čtyřicetiletí „staříci“ mají více let než já, nevidím od nich žádnou myšlenkovou jiskru, která by vstoupila do zákonné úpravy kuřáckého zákona a učinila ho i pro kuřáky přijatelnějším. A přitom se týká tolika lidí!

„Rozumují“ ale pak zvednou ruku! Zákon nebyl potřebný nekuřáci mají všude vyhrazené místa obvykle jsou prostorově větší než kuřácké. A sami provozovatele restauračních zařízení mají zájem na podávání jídel a tedy se starají o čisté prostředí bez kouře. Již dlouho je to i moderním trendem!

A již za přímou zlovůli pokládám přenesení odpovědnosti za konání opilých lidí, co kde udělají a čeho se dopustí po svém odchodu z pohostinských prostor. Číšník, servírka, výčepní, barmani aby se oprávněně obávali chodit do práce, bude velmi jednoduché od městské policie, státní policie a různých inspekcí sepisovat výpovědní protokoly s otázkou na obsluhu proč tomu kterému člověku, který boural s autem, uchýlil se k násilnostem doma, rozkopl výkladní skříň obchodu, poničil stojící auta, podali alkoholické nápoje? Zadržený opilec ze sebe ještě v podroušeném stavu vykoktá na služebně „U Prrrooocháázkůů“ kde teda skutečně byl ale nic alkoholického nedostal a na předchozí „hospody“ ze kterých ho již též vykázali jaksi zapomněl.

Poslanci snad ani normální restauraci, hospodu nenavštívili, když je plná hostů a obsluha „kmitá“ obvykle více večer a v noci kde je klientela jiná než v poledne. Poslanci navštěvují asi jiná pohostinská zařízení, výrazně se odlišujících se od normálu cenově i vybavením. Tam se všechno odehrává jinak jaksi fajnověji asi podle starého slováckého rčení „všichni bluli jenom pan starosta zvracel“.

Dovede si někdo představit, že k vám přijde obsluha a sdělí vám, že již jste vypil dvě odlivky whisky, či koňaku, vodky a k tomu pivo jste tedy opilý a žádá vás o zaplacení zkonzumovaného a že by rádi abyste restaurační zařízení opustili? Fakt vžijte se do situace číšníka, jak má poznat míru alkoholu, kterou snesete a co to s vámi udělá?

Obsluhující personál má již dost práce s tím, aby rozeznal nezletilého od zletilého! Zkuste si v restauraci nebo na diskotéce tipnout, a pozor personál nemá právo požadovat občanský průkaz, kolik let má slečna, chlapec u stolu se sklenkou před sebou. „Promíchaný“ stůl slečen, kluků, kteří mají 16 let, a spolustolovníků nad 18 let obsluha nemá šanci docílit toho, aby jim ti starší nepřisunuli alkohol. „Štamprli“ do sebe obrátí a odlivku odsune, piva se napije a sklenici přisune před „kamaráda“ a zůstanou mu pouze lesknoucí se oči. A při policejní kontrole 1.2 promile alkoholu v krvi a obsluha bude mít co vysvětlovat.

Nikdo z poslanců nebyl mladý a nezkusil „fígle“ a „kličky“ mládí byli to zřejmě samí způsobně učesaní a maminku na slovo poslouchající hodňoušci, nenapili by se, i kdyby je nutili co? Snad nepanuje doufám mezi lidmi domněnka, že obsluha má ve svém „rajónu“ opilé lidi ráda. Opilého je těžké se zbavit stále chodí, dotírá za obsluhou a otravuje, že přece opilý není! Takovýto „host“ nepřináší do provozovny tržbu spíše problémy a zdržování obsluhy. Můžete to někdy i pozorovat většinou v pozdějších večerních hodinách. Snad aby číšníci byli mistry bojových sportů, ale to by měli spíše problémy oni. Tady cesta nevede.

Tak ať někdo poradí jak na opilce? Přesunout zodpovědnost na obsluhu v restauracích to že má být zákonná cesta v zamezení podávání alkoholu? A je normální na to napsat a schválit zákon? Při porušení zákona následují represe, nehlasovali poslanci snad v „horečkách“? V restauraci má obsluha obsahovat hosty. Konat přece mají v prvé řadě u nezletilých rodiče u opilců pak městští strážníci a policie především ne? Obsluhující personál stojí o docela normální hosty, má za úkol je dobře a rychle obsloužit a jak je v Česku povětšině zvykem při placení nechat obsluze nějaký tringelt a to je všechno a úplně to stačí.

Zákon, který je vlastně zaměřen proti obsluze v pohostinských zařízeních pokládám za zákon darebácký, který je vlastně ohrožuje ve výkonu povolání. Totiž každý den se může něco „semlít“ jeden snese vypít deset piv a v pořádku rovnou chůzí provozovnu opustí, druhý může být již po dvou pivech nepříčetný pervitin již v sobě má ale i bez drogy! Doufám, že návrh senátorů soud správně vyhodnotí a platnost zákona pozastaví případně zruší. Ale zároveň o tom pochybuji soudci to je vyšší společenská třída ti též do obyčejných restaurací, hospod nebo i „pajzlů“ nechodí. Číšníci, servírky jim můžou být možná „ukradeni“ tak uvidíme, jestli s podáním senátorů na některá nesmyslná ustanovení zákona něco udělají.

Zákon je to v tomto ohledu „zhůvěřivý“. Fakt při jeho striktním dodržování jde o „Damoklův meč“ visícím nad obsluhujícím personálem! Já bych se bál obsluhovat. Kromě náročné práce obsluhy hostů být vystavován úřednímu popotahování u pořádkových orgánu. A vysvětlovat lidem v nažehlených uniformách a oblecích něco co zapříčinil nějaký návštěvník po odchodu z restaurace v den jeho služby a stalo se třeba před týdnem! Ohavná záležitost.

A ještě ke kuřákům. Ano též navštěvuji pohostinská zařízení a posedím si někdy u piva s někým pohovořím v nekuřáckých i kuřáckých prostorách. Obě mají všechna pohostinská zařízení v mém městském okolí. V provozovnách na vesnici to bude jiné, ale zase, navštivte vesnickou hospodu v podvečer a večer. To je o „sousedské“ hospodě tu nelze úplně srovnávat s městským prostředím. Zákon tohoto ražení se podle mojí úvahy fakt nepovedl je to zmetek!

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist