Nejsme developerskými pohůnky, píše premiérovi starosta šumavské Modravy

Uveřejněno dne 12 dubna 2017 000 9:04

Proti novele zákona o ochraně přírody a krajiny, která se týká národních parků, protestuje v otevřeném dopisu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi starosta šumavské Modravy Antonín Schubert. „Naprostá nevyváženost, direktivní prosazování a způsob, jakým je o ní vedena debata, mě utvrzují v přesvědčení, že má jít na ruku především ekoaktivistům,“ napsal.

Poslanci přes výhrady prezidenta Miloše Zemana a Senátu schválili zákon 117 hlasy a před tím se pohádali o Šumavu. Kvůli Zemanovu vetu se o zákonu ještě jednou bude hlasovat a Schubert se tak snaží snížit šance, aby zákon prošel. Poslanci už v něm totiž nemohou udělat žádnou změnu. Buď se pro něj najde potřebných alespoň 101 hlasů, nebo spadne úplně pod stůl.

„Naprostá většina vládních slibů, daných nám před založením národního parku, není ani za 26 let od založení parku splněna. Pokud některý z nich připomeneme, jsme napadáni, že chceme národní park zlikvidovat. Mohu Vás ujistit, že starostové členských obcí ve Svazu obcí svůj souhlas nikdy nevzali zpět a nejsou ani developerskými pohůnky. To dokazuje například fakt, že to byli šumavští starostové, kteří v minulosti zabránili divoké privatizaci národního parku. Ironií osudu je, že dnes naopak privatizátoři podepisují petice za šumavskou divočinu,“ napsal Sobotkovi starosta Modravy, který stojí i v čele Svazu obcí Národního parku Šumava.

Ekoaktivisté si podle něj pro svoji kampaň k přijetí zákona vymysleli „speciální demagogický slovník“, kterým podle starosty hovoří média, členové učených společností, státní úředníci, VIP osobnosti ale i politici. „Ten slovník se skládá ze slovdeveloper, beton, asfalt, lanovky, sjezdovky, akvaparky, delfinária a papalášský lov tetřevů, medvědů či vlků,“ stěžuje si premiérovi.

Nesouhlasí s tím, že většina národa chce „ochranářskou“ podobu zákona o Šumavě. „Vaší novelou zákona popíráte nejhlavnější filozofii národních parků ‚poznávej a chraň‘, kterou nahrazujete zásadou ‚divočina, vstup pouze na povolení‘,“ píše. I obyčejný vesničan, pokud se tak premiér na občany ze šumavských obcí dívá, má dle Schuberta mnohem víc zkušeností a znalostí o místě, kde žije, než jakýkoliv pražský politik, pavědec či ekoaktivista.

„Pokud máte odvahu, kousek cti, hrdosti a odpovědnosti, pak nedopustíte, aby byl tento zákon zneuctěn novotvarem z dílny účelového spojenectví ANO a Hnutí Duha a který nazýváte vládní návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny,“ píše v závěru dopisu premiérovi starosta šumavské Modravy.

Stát nebude moci v národních parcích prodávat své pozemky

Zákon počítá s rozdělením národních parků do čtyř zón, a to na bezzásahovou přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území parku.

Zóny v národních parcích nebude možné podle zákona 15 let měnit. V případě Národního parku Šumava by se první zóna měla rozšířit ze současných 13 procent na dvojnásobek, další zóny by pak měly zaujímat 24 procent, 40 procent a deset procent území parku.

Vymezí se také cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní má mít předkupní právo.

Proti vládní verzi zákona osobně ve Sněmovně vystoupil prezident. Poslanec klubu TOP 09 a Starostů František Vácha mu pak vyčetl „uslintané úchylnosti“.

Zeman mluvil ve Sněmovně o tom, že za ministra životního prostředí Martina Bursíka se ke třem ztepilým smrkům připoutaly tři neméně ztepilé dívky z Hnutí Duha. „A když tam přišli dřevorubci, tyto dívky bránily dřevorubcům v pokácení těchto stromů. A místo toho, aby je tito dřevorubci přeřízli, pardon, mám tím samozřejmě na mysli ty stromy, nechápu, proč se smějete, aby je ti dřevorubci přeřízli, tak odešli,“ řekl doslova Zeman. „Nevěřte zeleným fanatikům,“ vybídl neúspěšně poslance (více o jeho vystoupení zde).

Závěrečné hlasování o zákonu po prezidentově vetu bude na dubnové schůzi Sněmovny, která začne 4. dubna.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist