Zákaz kouření – největší katastrofa v českých dějinách od porážky na Bílé hoře

Uveřejněno dne 15 června 2017 000 15:09
Od začátku měsíce si člověk v české hospodě ani moravském sklípku nezapálí. Hospody zejí prázdnotou, ulice plní kuřáci a všichni jsou naštvaní. Domyslela vůbec politická garnitura konečné důsledky svých činů?

„Tak nám zakázali kouřiti v hospodě,” řekla posluhovačka panu Švejkovi, který opustiv před léty vojenskou službu, když byl definitivně prohlášen vojenskou lékařskou komisí za blba, živil se prodejem psů, ošklivých nečistokrevných oblud, kterým padělal rodokmeny do doby, nežli psů musel začít elektronicky evidovat. To byl pak z obchodováním Josefa Švejka z Prahy na dobro Ámen.

Kromě tohoto zaměstnání byl stižen revmatismem a mazal si právě kolena opodeldokem, vydávaným výhradně na lékařský předpis.

„V který hospodě, paní Müllerová?” otázal se Švejk, nepřestávaje si masírovat kolena, „já navštěvuji hned dvě. Jednak Hospodu u Kalicha jak jistě sama dobře víte, přičemž starý Palivec zvažuje, že skončí živnost, poněvadž ten elektronický krám na účtenky mu jen přidělává starosti, sem tam se kousne a to hned starý Bretschneider utíká podat hlášení na finanční správu, že nedostal toho důležitého lístečku. Zakazovat kouřiti v jeho hospodě by jej již určitě položilo. Nu, a pak jak je o mě dobře známo navštěvuji takovou velikou tančírnu na starým městě nedaleko Karlova mostu. To snad ani nemohou chtít hnát všechny ty lidi kouřit ven, vždyť by ani drožka tím davem na ulici neprojela.“

„Ve všech milostpane. Již si nikde nezapálíte. A jak pravíte, ulice se plní lidmi, kteří si nedokáží odpustit tuto drobnou kratochvíli. Lidé se shlukují před nálevnami, baví se a kouří a to potom na ně jiní volají četníky pro rušení nočního klidu. Samotné město Praha již zřídilo speciálních hlídek pro dodržování pořádku na ulicích.“

„Ježíšmarjá,” vykřikl Švejk, „to je hrozný. To snad nemůžou myslet vážně? Kdo tohle vymyslel? Jak k tomu přijdou ti chudáci hospodští, jež nemají venkovních terásek? Vždyť tam za chvíli bude viset zákazů více než reklam a nabídek na podávané pokrmy. Byl někdo z těch pánů ministrů někdy na vsi? No jen si to představte, chcete si se sousedy posedět a poklábosit u piva, zabafat si a najednou nesmíte? Šmajrá vždyť ti lidé za chvíli do těch hospod raději přestanou chodit a začnou se scházet někde jinde. Co si ti chudáci hospodští počnou? A co z toho bude nepořáku na ulicích. Jen si to představte“

Omluvte mne, chtěl jsem si ze Švejka vypůjčit jen jednu dvě věty na úvod, ale nějak jsem se rozepsal. To ovšem nemění nic na tom, že nám před pár dny vešel v platnost protikuřácký zákon omezující především živnostníky. Opravdu bylo těžké si toho nevšimnout. Ač jsem neměl páru, co je za den, jakmile jsem viděl ty hloučky postávající se sklenicí pivního moku a cigárkem před hospodami a bary na ulici, okamžitě mi došlo, která bije. Co je za den a kterého máme. Musil jsem se prvně smát, ale smích mě posléze přešel.

Čemu tím prospějeme, že kuřáky a pijáky vyženeme z hospod do ulic, kudy chodí matky s kočárky a pobíhají malé děti? Ničemu! A to jsem se procházel městem za dne. To teprve v noci přichází pohroma. Vždyť hned následujícího dne se v rádiu řešilo, jak najednou stoupl počet hlášení na rušení nočního klidu. Aby taky ne, když polovina osazenstva hospod nyní postává a hlučí na ulicích. Jiní raději ani do hospod už nelezou, koupí si lahváče a posedí raději venku.

A tak, mezitím co internetem kolují fotografie prázdných hospod …

… ulice se plní kuřáky a na místo musí vyrážet policejní hlídky…

Potlesk páni ministři, opravdu skvělý krok promyšlený do nejposlednějšího detailu. Lidé přestali fajčit uvnitř a nyní kouří lidem pod otevřenými okny. Dělají hluk a lidé musí volat policii, která tak zaznamenává mnohem více výjezdů. Praha 1 si naopak rovnou pořídila antikonflitkní tým, nebo jak to nazvali. Další zbytečně vyhozené peníze navíc. Chtěli jste chránit zdraví návštěvníků náleven, místo toho jej nyní znepříjemňujete všem ostatním. Bravo!

Samozřejmě můžete namítat, že jinde nebyl problém přejít na nekuřácké prostory, tak proč je s tím takový problém u nás. Těžko říct. Třeba proto, že u nás to není jako jinde. Zatímco jinde s tím nebyl problém, u nás je dané opatření přijímán s takovou nevolí a přináší takové problémy, že jde o pomalu největší katastrofu od porážky stavovských vojsk na Bílé hoře. Aby také ne, když ke kouření nás nabádají už od dětství. Vždyť dýmku bafal Krakonoš a taktéž na obrázcích Josefa Lady kouří všichni s výjimkou chlapce, který doběhl pantátovi pro pivo …

Snad abychom nyní ještě cenzurovali pohádky pro děti v tomto nesmyslném tažení proti kuřákům. Chcete aby lidé nekouřili? Zvedněte daně u tabáku a tabákových výrobků, protože tento protikuřácký zákon nám byl čert dlužen velebnosti. Ano, sedět v zakouřené hospodě není úplně to pravé ořechové, hlavně když vám pak nasmrádnou věci. Ale když už člověku nevadí ničit si játra alkoholem, proč se strachuje o své plíce?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist