V Berlíně se mají přejmenovávat ulice po Afričanech. Prosazují to místní Zelení

Uveřejněno dne 5 července 2017 000 14:18

Některá berlínská náměstí a ulice možná už brzy ponesou africká jména. Navrhují to berlínští Zelení, kteří chtějí vyjít vstříc Afričanům žijícím v hlavním městě Německa. Tyto Afričany prý totiž podle Zelených může pohoršovat, když na názvech ulic vidí jména svých bývalých utlačovatelů – kolonizátorů. Napříště by se ulice měly jmenovat po Afričanech, kteří se kolonistům vzepřeli.

Zelení v Berlíně už nějaký čas usilují o to, aby byla některá místa ve městě přejmenována. V duchu multikulturalismu by se měla přejmenovat místa, která nesou jména někdejších německých kolonizátorů. Berlínští Zelení mají za to, že afričtí přistěhovalci žijící v německém hlavním městě se mohou cítit dotčení oslavováním jejich bývalých utlačovatelů. Strana proto navrhuje, aby tato místa místo toho nesla jména afrických lidí, kteří se kolonizátorům postavili na odpor. Informuje o tom server německého deníku Berlíner Zeitung.

Za přejmenování některých ulic a náměstí horuje učitel tmavé pleti Bertrand Njoume, člen berlínských Zelených. Díky jeho aktivitě by z německých ulic a náměstí mohlo zmizet jméno Carla Peterse, který stál u zrodu kolonie ve východní Africe. V Tanzánii na něj ovšem vzpomínají jako na člověka, který má ruce od krve, protože se k místnímu obyvatelstvu nechoval v rukavičkách, mírně řečeno.

A jak by se ulice mohla jmenovat nově? Mohla by nést jméno Nzinga, hrdiny boje proti portugalským kolonizátorům v Angole. Zatím však plánované přejmenování ulic není hotovou věcí. Stále se o tom jedná.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist