Zachraňme úspornou žárovku!

Uveřejněno dne 12 ledna 2011 000 9:47

usporna_zarovkapozn. redakce: omlouváme se za vulgaritu následujícího článku, ale bohužel skutečně dobře vystihuje realistu. Článek je přebrán z jednoho z nejnavštěvovanějších českých blogů a jeho autor D-FENS je trochu svéráz :)

Objevil se závažný problém, který výpovědi lékařů odsouvá na vedlejší kolej. Nedávno se podařilo dětičky ochránit před zákeřnými rtuťovými teploměry a prosadit jejich plošnou náhradu digitálními přístroji. Tím se nejen zásadně zvýšila kvalita jejich života, ale také zdokonalila diagnostická europráce.

Ukazují totiž pouze přibližnou teplotu, přičemž naměřené číslo se nachází někde mezi teplotou těla a teplotou místnosti. Tím není lékař sváděn k pouze jediné diagnóze („má teplotu, acylpirin!“), což byla hlavní nevýhoda rtuťových teploměrů, ale nutí lékaře kreativně rozvinout celou sadu diagnostických metod („asi má teplotu, zkusíme jiný teploměr“). V elektronických teploměrech je třeba měnit baterky, které obsahují samé hezké věci, například nikl, kadmium a nějaké další věci, a taky se nedávno přišlo na to, že když malé dítě pozře takovou baterku někde odloženou, tak mu to může propálit kotel a při špatné reakci lékaře může dokonce zemřít. Ale hlavně že se nenadýchá výparů rtuti, že.

Jenže pozor. Přišlo se na to – vlastně se na to tak docela nepřišlo, ono se to vědělo, věděli to všichni kromě několika zaostalých ekologů, co vystudovali ty jejich pseudoškoly. Úsporné žárovky obsahují rtuť! Tu samou, co byla v zakázaných teploměrech. EU to halt má promyšlený.

Toto řekl na téma „úsporných“ žárovek zmr. Bursík (v duelu s předsedou Svobodných Machem, který jej rozmázl jako hovno zdi):

… protože tady v podstatě, já si myslím, že v té dnešní debatě stěží si dovedu představit nějaký racionální argument, který pan Mach předloží, protože ono je to ekologické, je to ekonomické, je to dlouhodobě připravené, průmysl, to znamená, výrobci žárovek mají přechodné období na to, aby postupně se připravili tím, že se zvýší poptávka, půjde dolů cena, čili to bude ještě výhodnější pro spotřebitele. A myslím si, že jako nejsilnější argument je ten, že Evropská unie chce snížit spotřebu energie kvůli tomu, že chrání klima, kdyby se nic dělo a běželo to dál, tak podle těch propočtů by se zvýšila spotřeba na svícení v domácnostech o dvacet procent do roku 20, s tímto opatřením se naopak sníží o čtyřicet procent, což bude mít svůj efekt na klima. A jistě se dostaneme také k tomu, a jsem schopen tady ukázat úplně jednoduchý výpočet, že je to velmi výhodné. Kdo v podstatě teď používá klasickou žárovku, tak plýtvá penězi a vyhazuje peníze.

Bursík dokonce chtěl rtutí otrávit prezidenta, když s nevkusem typickým pro všechny zelené zmrdy navrhoval namontovat tyto hrozné klikaté objekty připomínají penisy mimozemšťanů do starožitného lustru na Pražském hradě.

Předseda průmyslového výboru evropského parlamentu Reul úsporné žárovky, spásu našeho klimatu a zdroj obrovských úspor, zákeřně napadl. Prý když se taková žárovka rozbije, unikne do vzduchu rtuť, která ohrožuje děti a těhotné matky – tedy pokud ještě nějaké těhotné matky a děti existují, protože je silniční piráti zabíjejí jako na běžícím pásu.

Je třeba Uhniji pomoci, aby veledůležitý program ekologických žárovek pro zelené pomýlence zůstal při životě. Elektrické osvětlení je zdrojem celých 6-8% emisí skleníkových plynů a globální oteplování je zde, to je celou letošní zimu úplně jasně vidět. Je už několik týdnů tak globálně teplo, až lidem horkem červenají nosy a pijí houfně grog, aby se zchladili. Je třeba jednat, je třeba ráznou gottwaldovskou ekologickou akci. Zde jsou tři praktická řešení, která umožní nebezpečné ekologické zářivky používat, ochránit klima, zpomalit tání ledovců (TM) a zajistit tak, aby na vánoce 2018 byla hladina moří o 0,18±2 mm níže. Nejnovější simulační modely vyrobené z krabice od bot ukazují, že se již dostavily první úspěchy boje proti globálnímu oteplování. Musíme vytrvat a dostat ze sebe to nejlepší. Já se už do toho pustil:

1. Ekožárovka se umístí ven, za okno místnosti, kde při jejím případném selhání rtuťové výpary nikoho neohrozí. Tam venku bude osvětlovat solární panel, dráty z něho budou protaženy do místnosti, kde budou napájet klasickou 60W rebelskou žárovku. Klasická neúsporná žárovka tentokrát nevadí, protože je napájena ze solárního zdroje a je tudíž CO2 neutrální. V případě, že by někdo 60W žárovky mezitím zakázal, je možné použít např. 3 žárovky 20W apod., protože 20W žárovka je podstatně ekologičtější než 60W žárovka. Možná bude třeba venku použít více ekožárovek.

V případě, že by do místnosti nešlo protáhnout zvenku dráty, přichází v úvahu ještě jedno biořešení. Ekologická žárovka venku bude osvětlovat solární panel, ten bude roztáčet ventilátor, vzduch z něho bude veden trubkami do místnosti, kde bude roztáčet malou větrnou elektrárnu a ta bude napájet klasickou žárovku. I v tomto případě se jedná o chytré CO2 neutrální řešení (energie na výrobu solárního článku a obou ventilátorů se v duchu nejlepších tradic tzv. environmentalistické fyziky neuvažuje).

2. Na ekožárovku se umístí vzduchotěsný kryt. Může se jednat o pružný kryt, například kondom, nebo pevný kryt, například plechové pouzdro. Podstatné je jen, aby vnější obrys ekožárovky dokonale obemkl a zabránil tak úniku výparů rtuti do okolí. Mohlo by se stát, zejména v případě plechové ochrany, že se svítívost žárovky poněkud sníží. V tom případě by to chtělo z patice ekožárovky vyvést napájení pro pomocnou klasickou žárovku 20W (legální až do r. 2012), která tuto ztrátu svítivosti bude kompenzovat.

3. Vytvoří se fond na podporu všech otrávených občanů Evropské Uhnije, což bude asi dost velký fond, a do něj bude každý výrobce žárovek, tedy každý výrobce, kdo neodevzdá příslušné provize a úplatky bruselským úředníkům, povinně přispívat částkou z každé prodané žárovky. Z tohoto fondu se budou sponzorovat motivační, informační a edukační kampaně, například jak se správně chovat při otravě rtutí.

Možná máte ještě nějaké další nápady, jak ten problém vyřešit a prodloužit tak život ikoně praktikovaného environmentalismu. Podotýkám pouze, že používání klasických žárovek, které obsahují pouze kousek plíšku a pár střepů, není uspokojivé řešení, protože je moc rozumné. Někdy je třeba ubít bobra, abychom zachránili strom a to je to správné zelené myšlení pro dnešní dobu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist