Klimatologové předpovídají planetě novou dobu ledovou!

Uveřejněno dne 27 září 2017 000 14:09

Mírnější verze doby ledové je již na cestě do Británie, a bude mít silný klimatický dopad, ujišťují vědci. Planetě předpovídají desetiletí anomálií v Arktidě, globálních změn v oceánu a oslabení slunečního tepla.


Podle odborníka Exacta Weather Jamese Maddena, již s příchodem této zimy by se měli Britové připravit na neobvykle chladnou zimu, kdy i Temže může zamrznout,napsal britský deník The Mirror.

„Je nepravděpodobné, že tyto vážné klimatické změny projdou osamoceně – reanalýzy minulých cyklů a dalších faktorů ovlivňujících současný stav Slunce, výbuchy energie, velikosti a frekvence slunečních skvrn, silně naznačují, že se pohybujeme v době, která se podobá jakémusi minimu Maundera,“ uvedl Madden (Maunderovo minimum – období nízké sluneční aktivity, dlouhodobý pokles počtu slunečních skvrn zhruba v letech od 1645 do 1715.).

Podle odborníků se v blízké budoucnosti pro Británii stane běžnou záležitostí, že Temže v Londýně pravidelně zamrzne, a v příštích desetiletích lze očekávat dobu ledovou.

Epizody nízké sluneční aktivity zjištěné v průběhu Maunderova minima mezi léty 1645 a 1715 let a Daltonova minima (John Dalton, britský meteorolog) od roku 1790 do roku 1830 se shodují s chladnější, než normální globální teplotou na celém světě, takže je vědci nazývají malými dobami ledovými.

Klimatologové také poznamenávají, že změny směru větru a slanosti v severním Atlantiku mohou také vést během roku ve Velké Británii k nižším, než průměrným teplotám.

Podle vedoucího meteorologa AccuWeather Alexe Sosnovského může teplotu v některých oblastech Velké Británie významně ovlivnit teplota povrchové mořské vody.

Podnebí v regionu, včetně Londýna, Amsterdamu, Paříže a Lisabonu, se v tomto případě může snížit o několik stupňů, relativně k rostoucímu světovému oteplování.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist