Další ochranářská prohra na Šumavě

Uveřejněno dne 24 ledna 2011 000 13:04

sumava2 Nesmyslné zákazy vstupu do přírody se bortí jako domeček z karet. Ochránci v minulých letech utáhli šrouby tak mocně, že to vzbudilo všeobecný odpor mezi místními lidmi, turisty i návštěvníky v celém Česku. Teď se to zeleným úředníkům vrací jako bumerang. Poslední zpráva hovoří, že zákazy vstupu na Šumavě neplatí.

Nejvyšší správní soud zrušil zákazy vstupu na desetinu plochy národního parku Šumava.

Proč jste to zakázali?

Nejvyšší správní soud požaduje ve svém rozsudku po Správě národního parku Šumava důkladné zdůvodnění zákazů.

Jedná se o šest lokalit, kam ochránci přírody povolili vstup jen po označených turistických stezkách.

Série ochranářských nařízení upravovala režim pohybu na Smrčině, Trojmezné, ve Vltavském luhu, na Horskokvildských slatích, Modravských slatích, řece Křemelná a vrcholech Plešná a Poledník.

Rychle do přírody, právnické okno se otevřelo

Nařízení platila od loňského 1. května. Teď jsou zrušená.

Vypadá to tedy, že můžeme vyrazit na skialpinistických lyžích či backcountry běžkách do šumavského terénu, a pokud přijde obleva, tak i v lodi na dosud zakázanou Křemelnou.

Kromě značených stezek jsou ve všech sporných územích i lesní cesty a pěšiny, po kterých se turisté dosud samostatně pohybovat nesměli.

První zóny parku se rozhodnutí soudu netýká. Tam zákaz platí stále bez změn.

Jaká zvířata bychom rušili? Kdy? Jak?

Nejvyšší správní soud zrušil také časové omezení vstupu na sedm značených turistických tras, kam ochranáři zakazovali vstup v některých měsících kvůli údajnému rušení živočichů. Nejznámější je přístup na česko-německé hranice u Modrého sloupu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist