Krátká polemika se 30 programovými prioritami Zelených

Uveřejněno dne 16 října 2017 000 15:01
Zelení svůj program sebevědomě označují za „dobrý“ nebo „jeden z nejvíce oceňovaných“. Co ale do letošních voleb nabízejí a kam je zařadit? Nabízím kritický pohled. Zeleným jsem nikdy nefandil. Jsem odpůrce silného státu. Stát má podle mého názoru zajišťovat pouze bezpečnost a vymahatelnost práva; stát rozdávačný, sociální, není žádoucí. Zelení jsou etatisté a socialisté; programové body, které hraničí s pro mě nepřijatelným komunismem, jsem pro názornost zvýraznil rudě.

Priority Zelených i s komentáři naleznete zde.

Zásadně zvýšíme investice do vzdělání
Kde na to vezmete? Státní dluh přesahuje 1,5 bilionu; v podstatě každý státní resort tvrdí nebo předstírá, že v něm chybí peníze. Uberete snad hasičům, nebo zvýšíte daně všem?

Podpoříme inovativní podnikání namísto dotací pro montovny
A kde je zlepšení? Nadále jedněm seberete na daních, abyste druhým něco přilili. Kdo navíc pozná, jaké podnikání je inovativní?

Česko se ještě více začlení do Evropy, kam patří
V Evropě jsme a také v ní nevyhnutelně zůstaneme, podívejte se na mapu. Vy ale myslíte Evropskou unii, že? OK – tak proč se vůbec obtěžujete s vlastním programem, když většinu legislativy už teď přejímáme z Bruselu? A, prosím, vůbec nezačínejte s návrhy změn EU. Rozhodovací většinu v EU si dlouhodobě drží tytéž země/strany v čele s komisí pana Junckera, který jakoukoli opozici škatulkuje slovy „protievropský extremismus“. Nic nezměníte.

Zastavíme vývoz zbraní do rukou násilníků
Podívejte se na film Obchodník se smrtí– možná přijdete o pošetilé ideály.

Rychlejší výstavba vysokorychlostních i příměstských železničních tratí
Budiž, ale tohle slibuje každý – a skutek utek. Nemám důvod věřit zrovna vám.

Zjednodušíme cestování veřejnou dopravou
Stát není od toho, aby zajišťoval dopravu. Soukromí dopravci by nepochybně nabídli lepší služby za výhodnějších podmínek. Jeli jste někdy s Českými drahami? Bylo to v pohodě?

Zdigitalizujeme státní správu
Budiž.

Vybereme daně od velkých korporací
Typická ekonomická stupidita Zelených. Větší daně pro korporace = vyšší ceny pro spotřebitele. Myslíte si, jak to nandáte velkopodnikatelům, ale vaše vize v důsledku uškodí obyčejným lidem.

Ušetříme rodinám a obcím za elektřinu
Další ekonomická stupidita Zelených. Co rodiny údajně ušetří na platbách za elektřinu, to zaplatí ze svých daní na podporu všelijakých programů a podpor.

Práce se mění, budeme na to reagovat
Všeobecný základní příjem je neodpornější forma komunismu, jakou si dokážu představit. Není možné dostávat něco za nic. Je morálně i ekonomicky nepřijatelné, aby činní platili zahálku nečinných. Doba, kdy většinu práce zajistí stroje a lidé se budou jen tak poflakovat, zatím zdaleka nenastala.

Zavedeme volební právo od 16 let a možnost volit na dálku
Proč by měly volit děti? Protože je více osloví emotivní a iracionální program, jako je ten váš?

Podpoříme rozvoj umění ve veřejném prostoru
Stát není od toho, aby podporoval umění.

Kdo znečišťuje životní prostředí, zaplatí vyšší daně
Extrémně nefér. Majitel továrny nemůže být takto trestán za to, že jeho produkty jsou potřeba. Každopádně dobrý způsob, jak nechat zkrachovat pár společností a vyrobit pár nezaměstnaných.

Zlepšíme ovzduší a omezíme závislost na uhlí, ropě a plynu
Jasně, váš bývalý boss Bursík při prosazování solárů ukázal, jak tohle funguje.

Ochráníme krajinu před suchem a povodněmi
Pardon, ale když politická strana popisuje, jak bude podporovat „obnovu mokřad a tůní“, připadá mi to docela vtipné. Takovéhle poroučení větru dešti už je mimo dosah racionální kritiky.

Zastavíme předražené investice do jaderné energie
A místo toho postavíme soláry a větrníky. Ne.

Zachováme zdravou půdu omezením nešetrných zásahů do krajiny
Už teď se nestaví dálnice kvůli hlodavcům. Zelení zřejmě touží po dalším umrtvování rozvoje v tomto duchu.

Prosadíme šetrnější chov zvířat a podpoříme ekologické zemědělství
Nechci ze svých daní podporovat ekologické zemědělce. Ani žádné jiné zemědělce. Vlastně vůbec nikoho – chci nakupovat od dodavatelů, kteří mě zaujmou cenou a kvalitou. Stát do tohoto procesu nemá vůbec vstupovat.

Zvýhodníme zdravé potraviny
Jak? Budete z mých daní platit nějaké podpory či úlevy výrobcům, od kterých vůbec nenakupuju? A vůbec, stát není od toho, aby určoval, co je zdravé. Reálné provedení tohoto bodu si představuju spíš jako znevýhodnění nezdravých potravin (tučné, sladké, alkohol), ke kterému totalitní strany jako Zelení více či méně skrytě směřují.

Zastavíme ničení krajiny povrchovými doly a omezíme zisky uhlobaronů
Slovo uhlobaronna mě působí podobně jako třeba kulak. Zapáchá třídním bojem a očerňováním určitého typu živobytí – stejně jako výše montovna. I montovat a kutat uhlí je třeba.

Omezíme zátěž nákladní dopravou
Takže zboží se na hranicích nebo na okraji města přeloží z jednoho kamionu do deseti dodávek…

Budeme stavět byty pro dostupné nájemní bydlení
Stát není od toho, aby stavěl byty. Stát by naopak neměl bránit běžné komerční výstavbě, což se dnes hojně děje.

Zajistíme sociální bydlení a služby i pro ty nejchudší
Za čí peníze? Kdo chce podporovat chudé, nechť tak činí prostřednictvím některé z nespočtu charit. Solidarita nemůže být povinná.

Rodičovská podpora bude flexibilní a výhodnější
Opět, kde na to vezmete?

Zdravotní sestry a lidé pracující v sociálních službách dostanou více peněz
Znovu, kde na to vezmete? Tohle jsou sliby jak od ČSSD.

Ženy už nebudou vydělávat méně než muži
Ženy nevydělávají méně než muži.

Seniorům zařídíme důstojný příjem a dožití ve vlastním bytě
Jinými slovy stát okrade seniory o majetek a dědice o dědictví. Zelený marxista se zřejmě příliš děsí myšlenky, že někdo má výhodnější startovní pozici díky píli svých předků, a raději by si přál občany všechny stejně chudé.

Zastavíme ničení lidských životů přebujelými exekucemi
Dejme tomu, ale spíš je třeba akcentovat, že dluhy se mají splácet a člověk nemůže žít nad poměry. To se žádným zkrocením exekutorů nezařídí.

Pomůžeme těm, kteří vydělávají nejméně – zvýšíme minimální mzdu
Minimální mzda je ekonomický nesmysl. Práce člověka má určitou hodnotu, nelze ji uměle navyšovat – tak se akorát vyrobí nezaměstnaní.

Zajistíme lidem jistotu ve stáří zavedením univerzálního starobního důchodu
A ještě jednou, kde na to vezmete? Důchody už teď tvoří největší výdaj rozpočtu. Vzhledem k zadlužení a stárnutí populace je třeba lidi spíše motivovat k vlastnímu spoření, než jim slibovat výslužku ze zdrojů, které teprve musí vydělat mladí.

Závěr: Zelení by k realizaci svého programu potřebovali obrovské množství peněz. Ty by pravděpodobně chtěli získat zdaněním subjektů, vůči kterým se vymezují: korporacím a určitým typům podnikatelů. Zelení slibují výhody pro všechny, ale spousta z nich je ryze virtuálních („dostanete peníze v podobě výplaty nebo dávky, ale za cenu zvýšení státních intervencí, a tím pádem nutného zvýšení zdanění nebo inflace“). Je otázkou, nakolik je to podlost a nakolik nedostatek vzdělání v oblasti ekonomie.

Jsem přesvědčen, že Zelení přitahují i slušné lidi, kteří by rádi potlačovali to, co jim připadá nespravedlivé vůči určitým skupinám lidí nebo k neohleduplné k přírodě. Je ale třeba se vážně zamýšlet nad tím, nakolik jsou programové priority Zelených ekonomicky proveditelné, zda místo zavádění blaha nepřinášejí nové křivdy a zda místo faktů neapelují spíš na emoce a povrchní zdání.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist