Politici vlastní solární elektrárny, řekla jasně Vitásková a varovala, čím Česko ohrožují ekologové

Uveřejněno dne 11 prosince 2017 000 11:30

 „V mém boji proti solárním baronům, kteří nás všechny připravili o stovky miliard korun, mne podpořil především Miloš Zeman. Když mne chtěla Sobotkova vláda nezákonně odvolat, postavil se za mě a společně jsme jim pohrozili trestním oznámením,“ uvedla na besedě v Ostravě Alena Vitásková, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a známá bojovnice proti nezákonnému solárnímu byznysu. „Když jsem potom nastoupila do státní správy na ERÚ, tak jsem nevycházela z údivu, jak se tam hospodaří s veřejnými financemi. Mně se ale potom podařilo úpravou daní u energií z obnovitelných zdrojů a také jinými opatřeními ušetřit asi 700 miliard korun pro nás všechny i pro naše děti,“ dodala vrcholová manažerka, která o temném zákulisí lukrativních obchodů s energiemi nyní vydává knižní trilogii.

„Na mě byl hned vyvíjen obrovský tlak, jakmile jsem nastoupila do funkce předsedkyně ERÚ, když jsem chtěla udělat pořádek v řízení této instituce, to znamená především ochránit běžného spotřebitele a stanovit rovné podmínky pro všechny účastníky energetického trhu,“ prohlásila hned zpočátku své besedy v ostravském Knihcentru Alena Vitásková, ještě nedávno jedna z nejvlivnějších žen v České republice, která do léta tohoto roku zastávala po dobu šesti let místo šéfa ERÚ. Dříve většinou pracovala ve vrcholových manažerských postech velkých energetických společností v Česku. „Gradovalo to potom osobními útoky, dozvěděla jsme se, že mám být zavražděna, a v roce 2013 jsem dostala i policejní ochranu od české vlády. Nicméně po osobních útocích, které byly neúspěšné, následovaly mediální dehonestace, různá trestní oznámení a soudy, jež stále ještě probíhají, a vyvrcholilo to pokusem dostat mne z úřadu od Sobotkovy vlády změnou zákona. Jenže já jsem se opět postavila na zadní a napsala jsem jejím členům, že pokud to udělají, podám na ně trestní oznámení. V tom mě podpořil i prezident Miloš Zeman, takže se jim to nepodařilo,“ informovala dále bývalá první dáma české energetiky. Ta o svých peripetiích ve veledůležitém úřadě, kdy „šlápla na prsty“ velkopodnikatelům se solární energií, kteří chtěli na státních podporách, úlevách daní a zvýšením ceny za jednu kilowatthodinu vydělat na státu miliardové částky, napsala trilogii s názvem „Solární baroni“. Po publikaci dílu „Příprava mé vraždy“ představila nyní v ostravském Knihcentru další pokračování „ságy“, kterou nazvala Organizovaný zločin. V ní, jak uvedla, popisuje způsoby různých vychytralců, kteří se snažili nejprve upravit zákony, tak aby se na solárním byznysu dalo co nejvíce vydělat na úkor české veřejnosti.

„Víte, já jsem začínala od píky. Nastoupila jsem do energetických podniků ještě za minulého režimu jako administrativní síla za 700 Kč měsíčně a vypracovala jsem se pak až k vrcholovým pozicím v různých společnostech. Když jsem potom nastoupila do státní správy na ERÚ, tak jsem nevycházela z údivu, jak se tam hospodaří s veřejnými financemi. Jen na solárním byznysu jsme my všichni nekvalitním řízením a špatnými zákony přišli o bilion korun. Mně se ale potom podařilo úpravou daní u energií z obnovitelných zdrojů (solární, větrné, vodní, biometanové a jiné zdroje energie) a také dalšími opatřeními ušetřit asi 700 miliard korun pro nás všechny i pro naše děti. Jestli to tak bude i dál pokračovat, to nevím. Když jsem odešla letos v červenci z ERÚ, bylo tam potom ustaveno pětičlenné předsednictvo, v jehož středu je i člověk, velký podporovatel solárního byznysu, kterého už jednou odtud vyhodili okamžitým zrušením pracovní smlouvy. Takže nejsem si už vůbec jistá, jestli se budou stále upřednostňovat zájmy nás spotřebitelů,“ tvrdila Alena Vitásková.  

Soudcům ani státním zástupcům se prý nedá u nás věřit

„Když na mne různé osoby podaly trestní oznámení, vyšetřovala mne policie a začaly soudy, já jsem se zprvu strašně styděla, nechtěla jsem ani chodit mezi lidi. Jenže mnohým z nich to bylo celkem jasné, že jsem píchla do vosího hnízda. Sousedka mi upekla koláč a vůbec mne mí známí hodně podporovali. Pak jsem začala o tom psát, byl to pro mne velký relax dostat to na papír. Nejprve jsem vydala odbornou publikaci, která se neprodávala, jen pro své přátele a blízké z branže, abych jim ty záležitosti dobře vysvětlila. No a potom jsem se pustila i do beletrie, kde uvádím fixní postavy, jiná jména a pojala jsem to i s osobitým humorem. Nejprve mne chtěli někteří lidé za to žalovat, jenže to jaksi nejde, když jsou tam uvedené vymyšlené osoby. V těch knížkách odhaluji jen část toho, co se ve státní správě ohledně nakládání s energiemi u nás děje, jinak by asi čtenáře z toho všeho trefil šlak,“ vysvětlovala Vitásková, co ji vlastně přivedlo k profesi publicistky.

Při křtu její další části trilogie s názvem Solární baroni – organizovaný zločin jí poslal na akci zdravici i prezident Miloš Zeman, který v dopise ocenil odvahu vrcholové úřednice i nynější spisovatelky, že se nebála postavit tak mocné lobby vysávající svými podvody stát, jež pak na ni poštvala díky svému vlivu řadu politiků, policii i soudy. 

„Nejprve to byl pro mě šok a moc jsem tomu nevěřila, že mi chce někdo usilovat i o život. Jenže s dalšími informacemi se ukázalo, že je to pravda. Nejvíc mi bylo líto mé rodiny, která s tím musela také žít. Říkala jsem si, jak je to možné, že to náš právní a bezpečnostní systém může vůbec dovolit. Jenže jak se rozběhly všechny ty soudy proti mně, bylo mi to potom jasné. Proto už dokončuji třetí část trilogie, kterou jsem nazvala Vrazi v taláru, kde ukazuji, jak je v našem právním systému lehké odsoudit někoho i bez patřičných důkazů. Já nikomu z českých soudců ani státních zástupců už nevěřím, a to ani Lence Bradáčové,“ doplnila ještě obviněná vrcholová manažerka.    

Proti solárním baronům se bojuje těžce, každý má vlivného známého

V závěru besedy se jako obvykle rozvinula živá diskuse. Nejprve se jeden z účastníků zeptal, zda bude možné v nejbližší době v České republice nahradit klasické zdroje energie – jádro a uhlí – obnovitelnými zdroji, tedy solárními, vodními a větrnými elektrárnami nebo i jinými technologiemi. „To určitě nepůjde, obnovitelné zdroje fungují jen jako doplněk v tzv. energetickém mixu. V souvislosti s tím se rýsuje ještě jeden problém, jak určitá část veřejnosti kritizuje jadernou energetiku, tak nám v této oblasti ubývá specialistů. Tím by se měli odpovědní lidé rychle zabývat, bez těchto odborníků se v našem hospodářství jen těžko obejdeme,“ vysvětlila známá expertka na energetiku.

Další z dotazů směřoval na to, proč se předsedkyně ERÚ neobrátila při problémech s vládní koalicí na politiky opozice, kteří by jí mohli v jejím boji s korupcí významně pomoci. „To je velmi složité, protože i řada politiků nebo jejich známí podnikají v solárním byznysu. My jsme utvořili vyšetřovací skupinu k prověřování licencí přidělených solárním elektrárnám, kde fungovali zástupci ministerstva spravedlnosti, vnitra, vrchního státního zastupitelství i policie a odhalila se řada nesrovnalostí. Ale postupem času se ukázalo, že státní zástupci vyšetřují jednotlivé případy nejen podle zákona, ale také podle toho, kdo ty solární elektrárny vlastní. V některých případech, kdy elektrárny byly více nedostavěné a už žádaly různé výhody a dotace, tak udělení licence uznali, v jiných kauzách ale tvrdě postihovali jen zanedbatelné nedostatky. Takže nakonec mi zůstal jako opora jen Miloš Zeman. V souvislosti s tím se mě jeden poslanec zeptal ještě předtím, než se ten kolotoč nátlaku a obvinění proti mně roztočil, proč nejsem na druhé straně s těmi lobbisty a podnikateli, že bych měla klid a mohla bych z toho profitovat. To ale není v mém stylu, nepřenesla bych přes srdce, kdyby celá veřejnost musela doplácet na část vychytralců. Pokud by šlo všechno v čase vrátit, tak i přes všechny trable, které jsem s tím měla, bych se znovu zachovala naprosto stejně,“ zakončila besedu Alena Vitásková.  

Zdroj

Reakce
  1. 6 roky ago
  2. 6 roky ago
  3. 6 roky ago
  4. 6 roky ago
  5. 6 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist