Granty na oteplování v USA vysychají

Uveřejněno dne 8 ledna 2018 000 10:45
Zatímco v roce 2009 bylo z NSF (National Science Foundation) rozděleno 783 grantů na výzkum „změny klimatu“ v roce 2017 jich bylo jen 302. Hlavně díky Donaldu Trumpovi, který požaduje škrty v rozpočtu.
 

Granty z NSF obsahující termín Francouzský president Macron – zástupce globalistických kruhů (dříve bankéř u Rotschildů) – nyní láká americké klimatology na lukrativní granty do Francie, která by se měla stát „druhým domovem“ těchto lidí. Představme si ty zástupy zubožených hladových klimatologů, kteří žádají ve Francii o azyl…

V čem je problém? President Trump záhy po svém nástupu oznámil vystoupení Spojených států z Pařížské klimatické dohody. Zrušil americké příspěvky pro IPCC. A v říjnu 2018 Kongres navíc schválil Trumpův návrh rozpočtu na rok 2018, který počítá s velkými škrty v klimatologii. I agentura pro životní prostředí (EPA) ze svého webu odstranila tématiku klimatu.

Trumpova administrativa vnímá heslo „poručíme větru dešti“ jako levicovou ideologii, se kterou pravicová vláda nechce mít nic společného. Badatelé tedy zjišťují, že napsat do žádosti o grant slovo „změna klimatu“ už není automatickou zárukou, že dostanou peníze. Nyní se situace obrátila.

Po internetu například koluje e-mail od projektového koordinátora z ministerstva energetiky, který badateli nedávno napsal: „Mám vás požádat o změnu formulace ve vaší žádosti, aby neobsahovala slova jako „globální oteplování“ nebo „změnu klimatu“. Důvodem žádosti je, že musíme splnit formulaci presidentových rozpočtových omezení. Nechci ale dělat žádné změny sám bez vašeho vědomí.“

Známá oteplovací alarmistka Katharine Hayhoe říká: „My vědci neradi vstupujeme do konfliktů, takže jsem si mezi kolegy všimla jisté autocenzury. Řeknou si prostě: „Možná bych neměl používat taková a taková slova, protože to by se sponzorující agentuře či politikovi nemuselo líbit.“

Takováto autocenzura pochopitelně fungovala i za Obamy, jen opačným směrem. Pokud je vědec jen kolečkem v soustrojí velkých organizací a závisí na cizích financích, může si zkrátka o akademické nezávislosti nechat jen zdát.

Není správné, že je věda takto závislá na rozmarech politiků. Úplně stejné vměšování ale bylo, když Obama vyhlašoval, že klimatologům dá více peněz, aby vybičoval ideologii apokalypsy. Rozdíl je v tom, že proti zvýšení dotací nikdo neprotestuje.

„Pryč s politickým vměšováním. Nechceme vaše peníze. Nás si nekoupíte,“ kdy jste viděli takovouto demonstraci vědců? Asi nikdy.

Dalo by se namítat, že zrušení politicky vybičované dotační bubliny je o něco menší přestupek než její vytvoření. Je to jen návrat k normálu. Pokud z oboru odejdou kariéristé, kteří vymýšleli poplašné zprávy jen aby se dostali k dotacím, žádná škoda.

Skeptický klimatolog Richard Lindzen píše: „Měli by financování seškrtat o 80 až 90%, dokud se ta bažina nevyčistí… Klimatologie ztratila dvě generace, byly zničeny její intelektuální základy.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist