Soud zprostil Vitáskovou obžaloby v kauze solárních elektráren

Uveřejněno dne 8 února 2018 000 14:09

Vrchní soud v Olomouci zprostil ve středu bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou obžaloby v kauze solárních elektráren na Chomutovsku. Podle soudu se neprokázalo, že se stal skutek, za který byla stíhána.

Odvolací soud zároveň snížil tresty majitelům obou elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun, bratrům Zdeňku a Alexandru Zemkovi ze 7,5 roku na šest let a devět měsíců. O 1,5 roku na sedm let soud snížil trest také bývalé vedoucí odboru licencí ERÚ Michaele Schneidrové.

„Jsem rád, že tak velký podvod byl jasně odsouzen. Škoda se blížila ke dvěma miliardám, takže se dá říci, že každá domácnost by těmto výrobnám měla přispět okolo 500 korun a tomu se podařilo naším úsilím zabránit. Zprošťující výrok ohledně Aleny Vitáskové, který je odlišný od našeho názoru, je potřeba respektovat. V současné situaci o dovolání neuvažuji, ale vyloučit to nemohu,“ uvedl k rozhodnutí olomouckého VS státní zástupce.

Bratři Zemkové verdikt blíže komentovat odmítli. Řekli je, že je nepotěšil a že oni dovolání k Nejvyššímu soudu podají. Vitásková a Schneidrová se středečního vyhlášení rozsudku nezúčastnily.

Vitáskovou původně Krajský soud (KS) v Brně poslal 22. února 2016 na 8,5 roku za mříže. V kauze jde téměř o dvě miliardy korun, které měly svým majitelům zmíněné solární elektrárny vydělat. Podmínkou bylo, aby se do provozu dostaly do konce roku 2010, protože úderem půlnoci nového roku se o polovinu snížily výkupní ceny elektřiny.

Alena Vitásková (vpravo) a Michaela Schneidrová u olomouckého vrchního soudu.

Alena Vitásková (vpravo) a Michaela Schneidrová u olomouckého vrchního soudu (archivní foto)

Oba podniky licenci 31. prosince 2010 dostaly, ačkoli podle soudu rozhodně nebyly dokončeny. Když došlo po dvou letech na prověřování licence, Vitásková se svou podřízenou Michaelou Schneidrovou podle obžaloby pomohly zamést pod koberec pochybnosti provázející udělení povolení. Schneidrová si u KS vyslechla stejný trest jako původně Vitásková.

Elektrárny nebyly hotové  

„Zatímco Schneidrovou, která vydala rozhodnutí zcela opačné, než připravili odborní pracovníci, důkazy jednoznačně usvědčují, u Vitáskové byla důkazní situace slabší a nejednoznačná. Ucelený řetězec důkazů, na jehož základě by bylo možné bez pochybností rozhodnout o její vině, chybí,“ vysvětlil soudce olomouckého VS Pavel Goth.

Obžalovaní majitelé elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun, bratři Zdeněk (vlevo) a Alexandr Zemkovi.

Obžalovaní majitelé elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun, bratři Zdeněk (vlevo) a Alexandr Zemkovi.

Bratři Zemkovi podle verdiktu krajského soudu podepsali nepravdivý předávací dokument, přestože věděli, že elektrárny nejsou hotové. Před soudem oba tvrdili, že netušili, co se na stavbě děje.

„Byli to právě oni, kteří znali situaci kolem stavby. Jediní byli investorem, znali pravý stav věci a byli garantem investic. Byli to oni, kteří se angažovali v licenčním řízení. Jednoznačně to svědčí o závěru, že musejí být za své jednání odpovědní,“ uvedl Goth.

Technici Vladimír Čimpera, Jan Hudeček, Jaroslav Krym a Karel Šupina se podle verdiktu KS podíleli na zmanipulovaných podkladech, na jejichž základě pracovnice ERÚ Ilona Floriánová (od KS odešla bez trestu) povolení vydala. Hudečkovi a Krymovi VS tresty z původních šesti let o rok zpřísnil, Šupinovi ponechal původní (5,5 roku) a Čimperovi ho snížil z 5,5 na čtyři léta.

Bývalá předsedkyně ERÚ Alena Vitásková (na snímku z 8. ledna 2018)

Bývalá předsedkyně ERÚ Alena Vitásková (na snímku z 8. ledna 2018)

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist