Že by záblesk rozumu?

Uveřejněno dne 19 února 2018 000 9:00

Protikuřácký zákon, který protlačila minulá vláda ANO, ČSSD a lidovců, by mohl doznat změn. Poslanec Marek Benda (ODS) předložil novelu, která by měla umožnit vznik kuřáren. Chce také, aby si hospodští v malých výčepech mohli sami rozhodnout, zda bude jejich bar kuřácký, či nekuřácký. Návrh podle Bendy už podepsalo 86 poslanců napříč politickým spektrem.

„Podařilo se nám připravit novelu, která má podporu napříč politickým spektrem. Jsou pod ní podepsaní poslanci z osmi klubů, celkem 86 podpisů. Myslím, že se k té většině ve Sněmovně dobereme,“ uvedl Benda na úterní tiskové konferenci.

Novela je podle něj jednoduchá a minimalistického charakteru. „Snažíme se napravit to, co je největší chybou. Povolíme zřízení zvláštních kuřáren v restauracích, ve sportovištích a v kulturních zařízeních,“ nastínil Benda.

Kuřárny bez obsluhy
Kuřárny by podle něj měly být bez obsluhy, nesmí být průchozí a musí mít samostatné odvětrávání. Benda chce také zrušit zákaz kouření v zastřešených předzahrádkách.

Návrh počítá i s tím, že by si majitelé v malých barech a výčepech do 80 metrů čtverečních sami rozhodli, zda se bude jednat o kuřácký bar.

Předloha, kterou by poslanci mohli probírat na konci února, také plánuje vypustit odpovědnost za prodej alkoholického nápoje osobě, která by posléze mohla vykonávat činnost ohrožující zdraví lidí či poškodit majetek.

Podpora od Pirátů i ANO
Po boku Bendy na tiskové konferenci vystoupil i Mikuláš Ferjenčík (Piráti) a Patrik Nacher (ANO). „My jednoznačně jako celý klub podporujeme kuřárny v restauracích. Považujeme za naprostý nesmysl zakazovat kuřákům, aby v oddělené místnosti kouřili. Ve Sněmovně to také jde,“ konstatoval Ferjenčík

Piráti prý vnímají vznik kuřáren jako ochranu nekuřáků. „V řadě ulic v Praze je neudržitelná situace před hospodami, kdy se hloučky kuřáků baví před hospodou,“ popisoval Ferjenčík. Bendův návrh podpoří i část poslanců ANO. Podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka klub není v této věci jednotný a bude mít volné hlasování.

Jak chce Benda zmírnit protikuřácký zákon:
Návrh by měl v restauracích, na sportovištích i kulturních zařízeních zřízení povolit vznik kuřáren. Zabírat by mohly maximálně 30 % plochy. Musely by mít vlastní odvětrávání, být bez obsluhy a se zákazem vstupu osob mladších 18 let.
Pokud má provozovna rozlohu do 80 metrů čtverečních a nepodává se v ní jídlo, měl by rozhodnout vlastník, zda půjde o kuřácký, nebo nekuřácký prostor.
Návrh by měl od zákazu kouření osvobodit pergoly a zastřešené předzahrádky
Ze zákona by měla být vypuštěna odpovědnost hospodského za prodej alkoholického nápoje osobě, která by posléze mohla vykonávat činnost ohrožující zdraví lidí či poškodit majetek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist