Hodina Země – oslava tmářství?

Uveřejněno dne 29 března 2018 000 11:11
24. března se jako každý rok konala akce “Hodina Země”. Tehdy jsou lidé vyzývání, aby symbolicky na jednu hodinu vypnuli všechna světla a elektřinu. Tímto aktem odříkání symbolicky ulevípocitu viny za to, že žijí v blahobytu.

Hodinu Země poprvé jako mezinárodní akci zorganizoval World Wildlife Fund v roce. Kanadský ekonom Ross McKitrick hned příštího roku vystoupil s kritikou v článku „Earth Hour: A Dissent„. McKitrick působí při Fraser Institute.. Spolu se Steve McIntyrem v letech 2003 a 2005 publikoval zásadní kritiku tzv. hokejkového grafu.

Ross McKitrick o Hodině Země napsal:

Hodina Země je mi odporná. Dostatek levné elektřiny byl nejmocnějším zdrojem osvobození člověka ve 20. století. Za veškerý sociální materiální pokrok ve 20. století vděčíme do velké míry právě rozšíření dostupné a spolehlivé elektřiny.

Ženy dnes mohou chodit do práce a věnovat se různým profesím, avšak jedině díky dostupnosti elektrických přístrojů, které usnadnily a urychlily domácí práce. Děti už nemusejí pomáhat doma a mohou místo toho chodit do školy. Z téhož důvodu. A rovněž díky tomu, že elektřina dnes dokáže zajistit bezpečné osvětlení ke čtení a studiu…

Mnoho chudých lidí v rozvojových zemích trpí znečištěním ovzduší v domácnostech, protože musejí vařit nad otevřeným ohněm, kde se topí dřevem a trusem zvířat. To způsobuje lokální odlesňování a šíření plicních onemocnění spojených s kouřem z ohniště. Každý, kdo chce ve třetím světě zlepšit životní podmínky, ten by si měl uvědomit důležitost přístupu k levné elektřině z elektráren na bázi fosilních paliv. Koneckonců právě tak se z chudoby vymanil Západ. Hodina Země elektřinu démonizuje jako něco špatného. Na to já nemám žaludek. Naopak toho chci elektřinu oslavovat a velebit za to, co lidstvu poskytla.

Hodina Země je oslavou nevědomosti, chudoby a zaostalosti. Tím, že zavrhuje největší motor osvobození člověka, se Hodina Země stává Hodinou Antihumanismu. Vyzývá lidi k povrchním symbolickým gestům jako je vypnutí triviálních nedůležitých spotřebičů na nepatrnou dobu. A to údajně ve vyšším zájmu jakési nejasně definované abstrakce zvané „Planeta Země“. Přičemž se pokrytecky zamlčuje skutečný přínos spolehlivé a levné elektřiny.

Pokud opravdu pokládáte za ctnost obejít se bez elektřiny, budiž. Pak byste ale měli vypnout lednici, sporák, mikrovlnku, počítač, ohřívač vody, osvětlení, televizi a všechny ostatní spotřebiče po dobu alespoň jednoho měsíce, ne pouze na hodinu. Proč tedy nevypnete kardiologickou jednotku a vůbec proč neodpojíte od elektřiny celé nemocnice?

Já se k přírodě vracet nechci. Zkuste navštívit nějakou oblast zasaženou zemětřesením, povodněmi a hurikány a uvidíte, co to doopravdy znamená, když jsou lidé nuceni vrátit se k přírodě. Život v sepětí s přírodou pro člověka znamenal krátký život plný násilí, nemocí a nevědomosti. Lidé, kteří usilovně bojují proti chudobě a nemocem bojují proti silám přírody. A doufám, že oni světla vypínat nebudou.

U nás v Ontariu se díky moderní technologii kvalita našeho ovzduší od šedesátých let výrazně zlepšila, a to navzdory rozšíření průmyslu a vyšší spotřebě energie. Opravdu věříte, že ta zbylá trocha emisí převáží veškerá pozitiva elektřiny?

Myslíte, že bychom měli ze studu zhasnout a sedět po tmě – jako zlobivé děti, které někdo přistihl při něčem špatném? To by znamenalo, že neposkvrněnou přírodu stavíte na piedestal jako mystický ideál, který převálcuje veškeré ostatní povinnosti etické a humánní.

Na to odpovídám: Ne, díky. Do přírody sice chodím rád, ale žít tam nechci. A odmítám přijmout myšlenku, že civilizace se všemi kompromisy, které přináší, je něco, za co bychom se snad měli stydět.

Ross McKitrick
Profesor ekonomie
University of Guelph

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist