Greenpeace, Duho, Děti země, co bude s vodou?

Uveřejněno dne 4 června 2018 000 10:05
Tuhle jsem si všiml, že se tu jeden bloger zamyslel nad tím, proč se Greenpeace nezabývají tím, že v Česku dramaticky ubývá vody. Já si položil otázku trochu jinak: Co Česku škodí víc?

Uhelné elektrárny, zničená zemědělská půda, nebo nedostatek vody? A s čím by se mělo nyní „bojovat“ nejvíc? A nejdřív? Takže vlastně otázky dvě.

Prohlížel jsem internet, vzal v úvahu vlastní povědomí a vyšlo mi, že teď určitě dýcháme o dost lepší vzduch, než naši rodiče, když taky vládli komouši. Není ideální, v Ostravě mu k tomu chybí víc, než ve většině republiky. No, Praha na tom taky není kdoví jak. Ostatně nedobře je na tom i Zlínský kraj, který jsem vždycky považoval za jeden z těch čistých koutů naší země. Tu škodliviny, tam skleníkové plyny, ani jedno asi nikdo nechceme. Ale dýchat můžeme a zatím to vypadá, že pořád líp. Kéž by to vydrželo! Takže určitě není jedno, jestli se topí uhlím a v jakých kotlích, jak se o tom píše. Ani není jedno, kolik toho je v kouři z elektráren. Přísně environmentálně vzato, je špatně jakékoli spalování a je jedno, jestli je to uhlí, nebo biomasa, nebo dříví. Nebo benzín. Čím dřív přijdeme na to, jak se bez spalování obejit, tím líp.

Ale priorita by teď měla být jinde

Podle všeho se teď zdá, že voda v Česku ubývá zatraceně rychle. Zastavit ji nemáme jak, a ministerská Dešťovka to nezachrání. Novináři o tom sice docela píšou, vědátoři o tom mluví tak, že tomu všichni rozumíme. Takže víme, že nejvíc vody sebere průmysl. Víme i to, že máme spotřebu nějakých 90 litrů na hlavu a den, což je mezi rozvinutými zeměmi jedno z nejmenších množství. Prší prý stejně, nebo dokonce o trochu víc, ale my jsme (a komunisti to tehdy pěkně rozjeli s melioracemi a „napřimováním toků“) si pěkně zničili krajinu. Velkými lány, špatnými plodinami a tak dále, to všechno si na netu a v novinách můžete přečíst…

Dojde to asi každému, kdo tomu věnuje tak hodinu času. Jenže kromě Dešťovky se „nahoře“ nic nedělá. A v Bruselu už vůbec ne, protože je to možná problém jen Česka.

Každopádně by to chtělo nějakou hlavu, která snahu o záchranu vody potáhne. Taky nechápu, proč už se toho dávno neujaly ekologické organizace, které věnují svoji energii leckdy kontroverzním půtkám o silnice, obchvaty, nebo o nějaké minimální zpřísnění limitů pro ty elektrárny. Greenpeace? Duha? Děti země? Proč jsem od vás ještě neslyšel, že propagujete, prosazujete, požadujete změny v krajině tak, aby v ní zůstávala voda? Proč nepropagujete nové rybníky? Klikaté řeky a potoky? Méně kukuřice na polích? Opatření proti erozi půdy na polích?

Vzduch nám tyhle organizace pomohly zlepšit skvěle, za to jim patří věčné díky! Ale teď je na čase se pustit do toho, aby tady bylo čím zalévat a co pít! I když za to nebude tolik peněz, jako za elektrárny J.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist