Veganstvím a kompostem za čistší vzduch

Uveřejněno dne 30 července 2018 000 12:57
Louka u Litvínova, tam na soukromé louce kempují ti, kterým není lhostejný osud planety. Proto se vydali čundrovat na dohodnutou louku u Louky. Týden se tam připravují na to, jak si to rozdají o víkendu s policií a důlnímu ochrankami. Připravují se na to, jak je budou prudit, dožadovat se svých zákonných práv a naprosto ignorovat práva všech ostatních.

K tomu si svítí ekologisticky elektřinou získanou ze solárních panelů (které zřejmě zcela bez emisně a bez jedů vyrobili někde v Číně), jedí jen veganské zrní okořeněné kamínky pro lepší trávení a podle svého mluvčího Árona chodí na kompostovací záchod. Tím nám všem ostatním ukazují, jak krásně a jednoduše se dá žít. Pravda, přijeli auty a budou je používat i při víkendových prudících přesunech. Přitom doprava je nyní větším znečišťovatelem vzduchu než elektrárny.

Jenže doprava ani její významnější části nepatří jedné firmě. Kdežto v severních Čechách se dá důlní společnosti překřtít na uhlobarony (komoušská terminologie, všimli jste si?) a pod rouškou snahy o čistší vzduch si vést ještě třídní boj… Což mi připadá, že nakonec je pro tuhle zelenou aktivistickou partu to nejdůležitější: utopické myšlenky o energetické spravedlnosti (spíš rovnosti, co kucí?) jsou v jejich očích dobrou cestou, jak se dostat k ekonomické „spravedlnosti“. Což už jsme v téhle zemi 40 let měli.

Ale hlavně, proč píšu tenhle blog, vyřeší svým připoutáváním se k rypadlům a podobnými akcemi čistotu vzduchu? Přestane se používat kvůli tomu uhlí? Ne, ne a ne. Celý Klimakemp je jalová akce, která je jen zástěrkou k tomu, jak udělat někde bordel a užít si to! Kdyby těmhle nevybouřeným spasitelům světa, kteří budou celý víkend odčerpávat síly policii, šlo o něco jiného, než jen udělat ten bordel, na žádný Kemp by nejeli. Ani by ho nedělali.

Protože s emisemi a ovzduším se nic nestane kvůli hordě aktivistů připoutaných k rypadlu. Emise sníží jen dobré nápady zasazené do dobrého konceptu. A ten je nejdřív potřeba vymyslet, podložit fakty a po celou dobu při tom vycházet ze skutečné znalosti energetických systémů a ne z útržkovitých vědomostí, jak se tomu děje dosud. Prostě do energetiky by měl mluvit jen ten, kdo jí opravdu rozumí. Jen tak můžou být přijatá rozhodnutí kvalifikovaná a komplexní, Což je přesně to, co většina ekologistů nedokáže. A proto plýtvá silami na nějakém „Klimakempu“.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist