Aktivisté chtěli postavit uhlobarony před soud kvůli klimatu

Uveřejněno dne 30 července 2018 000 12:59
Když agenturu pro životní prostředí USA dostal do rukou klimaskeptik Scot Pruitt, zoufalí klimatičtí aktivisté hledají jiné cestičky. Rádi by uhlobarony postavili před soud, kde by pykali za zločiny proti klimatu.

Starostové kalifornských měst San Francisco a Oakland takto podali žalobu proti firmám jako Shell, BP, Exxon, Conoco atd. Okresní soudce v San Franciscu, William Alsup, žalobu v červnu 2018 však zamítl. Není prý možné obcházet Kongres a snažit se kdesi u okresního soudu řešit celostátní problémy, které má rozhodovat vláda a parlament.

Soudce ve zdůvodnění uvedl, že změny klimatu jsou sice otázka světového významu, ale není to otázka černobílá. Uhelné firmy není možné označit jednoznačně za padouchy. „Průmyslovou revoluci i rozvoj moderní civilizace pohánělo uhlí a ropa. Bez těchto paliv by nebylo možné uskutečnit nic z toho monumentálního pokroku, kterého lidstvo dosáhlo.“ A dodal k zamyšlení: „Bylo by opravdu fair, abychom najednou ignorovali svou vlastní odpovědnost za užívání fosilních paliv? Bylo by snad fair vinit za oteplování firmy, které nám jen dodávaly to, co my jsme po nich žádali? Uvážíme-li všechen přínos fosilních paliv, je opravdu poctivé tvrdit, že těžba fosilních paliv byla chyba?“

Dlouho jsem neslyšel tak moudré shrnutí celého sporu. Je poněkud pokrytecké, pokud někdo požaduje zákaz fosilních paliv, ale přitom sám požívá všech výhod moderní civilizace.

Spotřeba fosilních paliv vs. pokles extrémní chudoby. Souvislost čistě náhodná?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist