Děti Země zastavily stavbu D11. Stížnost podaly tři minuty před lhůtou

Uveřejněno dne 6 srpna 2018 000 9:57

Zahájení stavby úseku dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem se opět zdrží. Hnutí Děti Země podalo minulé pondělí rozklad proti vydanému stavebnímu povolení ve 23:57, tedy tři minuty před koncem lhůty. Hnutí navíc téměř opsalo stížnost z loňska.

Česká televize uvedla, že hnutí Děti Země podalo rozklad tři minuty před půlnocí, kdy měla vypršet lhůta pro podání stížností. „Došlo k napadení všech závazných stanovisek, které musí být znovu přezkoumány,“ sdělil mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar.

Stavba osmikilometrového úseku, která měla podle posledních odhadů ŘSD začít v srpnu, se tak opět zpozdí. „Srpen se s největší pravděpodobností naplnit nepodaří. Naším záměrem je se s rozkladem vypořádat co nejdřív a ještě letos začít stavět, ŘSD je již plně připraveno začít se stavebními pracemi,“ řekl Neusar.

Děti Země navíc přiznávají, že prakticky opsaly svojí stížnost z loňského roku: „Sepsání rozkladu na deset stran bylo jednoduché, protože jsme téměř opsali rozklad podaný před rokem, neboť druhé stavební povolení bylo téměř stejné, jako povolení vydané loni. A jelikož jsme se výsledku prvního rozkladu nedočkali, bylo samozřejmě logické, že rozklad podáme znovu. Musí být jasno, zda budou veřejné zájmy při výstavbě tohoto úseku dálnice řádně ochráněné,“ říká předseda Dětí Země Miroslav Patrik

„Děti Země ve svém rozkladu proti druhému stavebnímu povolení pro dálnici D1106-1 opět žádají přezkum všech závazných stanovisek, tj. min. dvacet jedna, přičemž u tří z nich, které se týkají intenzit hluku, ochrany dřevin při výstavbě, termínu zemních prací a ochrany vodotečí, navrhují řadu podmínek upřesnit a nové doplnit,“ napsalo hnutí Děti Země ve svém tiskovém prohlášení.

„ŘSD je v tuto chvíli připravené stavět a rádi bychom s tím začali co nejdříve,” prozradil Zdeněk Neusar a dodal, že praktiky spolku Děti Země bere ministerstvo jako obstrukční,“ řekl Neusar pro server garáž.cz.

Úsek D11 z Hradce Králové do Předměřic navazuje na konec dálnice v Hradci Králové. Jeho stavba zatím nabrala více než půlroční zpoždění, původně ministerstvo uvažovalo o tom, že by stavba mohla začít loni na podzim. Na navazující úsek Předměřice nad Labem – Smiřice silničáři pravomocné stavební povolení mají a úsek Smiřice – Jaroměř už ŘSD začalo v dubnu stavět.

Dálnice D11 z Prahy na polské hranice se začala stavět v roce 1978 a zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových necelých 91 kilometrů. Od loňského srpna dálnice končí na okraji Hradce Králové sjezdem do městské části Kukleny. V Královci u Trutnova se má D11 napojit na budovanou polskou silnici S3.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist