Energetická nezávislost…

Uveřejněno dne 13 srpna 2018 000 10:56

… nebo tunel na daňové poplatníky? Ještě loni na podzim se stále v médiích probíraly výhody a nevýhody několika variant dostavby jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně. Ve hře byly možnosti dostavby bez účasti státu i s účastí státu. Pak bylo dlouho ticho, asi chyběla vládě důvěra.

Ale nyní ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková hlasitě sděluje vládní záměry: jaderná strategie České republiky je jasná, harmonogram je také jasný – do konce roku musí padnout rozhodnutí o zahájení tendru, aby v roce 2032 byly bloky dostavěny. Stavět bude dceřiná společnost ČEZ, což je akciová společnost s většinovou účastí státu.

A nyní už prý zbývá dohodnout pár věcí: vyřešit, aby Evropská komise schválila tento finanční model a nedělala problémy s veřejnou podporou, vyřešit problém minoritních akcionářů (30 % akcionářů jsou soukromí investoři), kteří asi nebudou chtít stavět atomovou elektrárnu ani zakládat dceřinou firmu. Ani s cenou prý nemusí být problémy, důležitější je přece energetická nezávislost a bezpečnost a schopnost dostavět ty jaderné bloky. Cena dostavby se odhaduje v řádu tří set miliard korun, ale jako vždy je zřejmé, že cokoli s účastí státu nakonec zaplatí daňový poplatník. A státní rozpočet je asi hodně gumový, když přijímá strategii možného každoročního nevyplácení desítek miliard korun dividend z ČEZ do příjmů státního rozpočtu.

Sledujme pečlivě další kroky vlády a poslanecké sněmovny v oblasti energetiky, už jednou nás podvedli s podporou solární energetiky a nyní platíme zbytečné příplatky za obnovitelné zdroje. Proto buďme ve střehu, ať se za pár let nevyděsíme z faktury za elektřinu, kde budou další příplatky za jadernou dostavbu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist