Zakažte život

Uveřejněno dne 23 října 2018 000 11:36

Zakažte fosilní paliva, zakažte chov dobytka a vůbec zakažte život. Globální klima tím sice téměř neovlivníte, ale aspoň vezmete lidem svobodu a místo ní lidem dáte falešný pocit bezpečí, že je všechny ty ekodaně a zákazy zachrání před upečením zaživa. Ano, míním to ironicky, možná dokonce sarkasticky. Ale jen abych ukázal, jaký je to nesmysl.

Země totiž v historii procházela teplejšími i chladnějšími obdobími. V těch teplejších byla průměrná teplota i mnohem vyšší než dnes. To je hezky vidět na obrázku od amerického geologa Christophera Scotese.

Velmi nákladný „boj proti lidmi způsobené změně klimatu“ je založený především na zprávách Mezinárodního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC). To ovšem neznamená, že v otázce lidského vlivu na klima na Zemi existuje vědecká shoda. Dalším z vědců, také paleontolog a geolog, který IPCC kritizoval, byl Robert Carter. Ten pokládal výstupy IPCC za nepodložené a nebezpečné s poukazem na doloženou geologickou historii, kde ukazuje na spornost vývodů IPCC se zjištěnou realitou minulosti.

Nejsem klimatolog, nejsem ani geolog. Ovšem IPCC zas není vědecká instituce, ale politický poradní orgán. Stejně tak není vědeckou institucí Evropská komise, Evropský parlament ani náš vlastní Parlament České republiky. Tyto instituce ovšem rozhodují o omezování, zdaňování a trestání lidí na základě přinejmenším sporných tvrzení IPCC. Pole, na kterém se odehrává boj za svobodu a přežití lidského druhu, je totiž politické. A proto přikládám svůj názor.

Jistě můžete říci: „Co když mají ti klimatologové z IPCC pravdu? Nebude lepší být předběžně opatrní?“ A já říkám: „A co když se novodobé osekávání svobody zase zvrhne v totalitu, která už může být celosvětová, bez konkurence a tedy nejspíš dlouhodobá či trvalá? Nebude lepší být předběžně opatrní a celosvětovou totalitu neriskovat?“

Můj vzkaz zní: Nemysleme si, že můžeme poručit větru a dešti. Nemůžeme zvrátit přirozené procesy jako jsou solární cyklydlouhodobé Milankovičovy cykly, pohyby tektonických desek a podobně. Namísto toho nebrzděme vývoj (všemi těmi omezeními), abychom se – až to bude opravdu zapotřebí – byli schopni vyrovnat se se změnou prostředí. Ať už to bude oteplení a se vzestupem mořské hladiny nebo třeba ochlazení na úroveň doby ledové. Kromě dalšího rozvoje, který nám umožní přežít přirozené změny našeho prostředí získáme i bonus navíc; svobodu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist