Aktivisty Greenpeace trefí šlak

Uveřejněno dne 15 ledna 2019 000 13:39

Zelení Trumpovým lidem zazpívali, papež pohovořil o perverzi, McCartney zase o šílenství

Aktivisty Greenpeace mohla ranit mrtvice. Donald Trump na klimatickou konferenci COP23 v Bonnu vyslal… zástupce fosilního průmyslu. Aby se pochlubili, že Amerika snižuje své emise díky boomu těžby zemního plynu.

Aktivisté americkou tiskovou konferenci přerušili a uspořádali „media stunt“ (divadelní akci pro kamery). Přišli zazpívat duchovní gospel o tom, jak nenávidí „chamtivé ropné korporace“. Když dozpívali, odešli pryč (viz video zde). Aktivisté mají svou víru, přišli o ní zazpívat. Tečka. O diskusi zájem nemají.

Mnozí z těch aktivistů promovali z mediálních studií a vědí, jak na to. Chtějí nastolit v médiích vlastní agendu (tzv. agenda setting). Aby odvedli řeč od nákladnosti a nízké efektivity „zelených“ řešení. A aby zarámovali celý spor jako boj „hodných lidí zpěváčků proti chamtivým korporacím“. Jak vědí, média patří ke stejné sociální třídě intelektuálů („knowledge class“) a mají s nimi stejné zájmy. Ti se jistě nebudou šťourat v tom, že zpěváčci nejsou žádné utlačované chudinky, ale příslušníci bohaté a vzdělané střední vrstvy, co vysedává ve značkových kavárnách.

Dělnická vrstva, které „obnovitelné zdroje“ zdražují účty za energie, přítomna nebyla. Ta byla v práci. Dělnická vrstva ve svých řadách má zedníky a svářeče, ale ne zpěváky či umělce schopné ztvárnit takovou šarádu. Proto se také mluví o „mlčící většině“. Kdo vůbec zastupuje její zájmy?

clima1
 

Aktivisté Greenpeace uspořádali pochod, kde nebohý muž v masce Donalda Trumpa je eskortován kamsi jednotkou ledních medvědů. Lední medvěd je typický symbol tohoto hnutí. Údajně ohrožený živočišný druh, který ve skutečnosti je tak přemnožený, že je Eskymáci nestíhají střílet. Ty medvědy. V roce 2005 jich bylo asi 22 tisíc, letos je to asi 28 tisíc.

Za mediální výstup pro kamery lze označit i projev Angely Merkelové. Moralizovala, jak prý je klimatická změna nejnaléhavější úkol současnosti. Ve skutečnosti Angela na klima kašle. Německé emise už 10 let neklesají. Mají jiné priority. Němci pozavírali své jaderné elektrárny kvůli iracionálního strachu z tsunami (ty jim na rozdíl od japonské Fukušimy ve vnitrozemí nehrozí, řekněte jim to už někdo). A výpadek kompenzují výstavbou… uhelných elektráren. Čímž zcela vymazali výsledky své předchozí vlny frenetického budování solárních elektráren. Jeden krok kupředu, dva zpátky. Mimochodem, německé ambice přejít výhradně na elektromobily mohou paradoxně emise CO2 zvýšit – pokud auta pojedou na elektřinu z uhelných elektráren (zdroj). Němečtí ekonomové se asi školili v Kocourkově.

clima2
 

Modře jsou emise USA, fialově britské, béžově německé. Podle odhadů se v roce 2017 americké emise CO2 (modře) dostanou na úroveň roku 1992. Za pokles amerických emisí po roce 2006 může boom hloubkové těžby zemního plynu. (zdroj)

Konferenci využili i umělci, aby na sebe upozornili. Zpěvák Paul McCartney, někdejší člen Beatles (zdroj) prohlásil za „šílenství“ Donaldův postoj, že změna klimatu je švindl (hoax). „Je čas si říci, zapomeňte na Trumpa, něco můžeme pro klima udělat i my sami.“ Prý každý může zachránit planetu, když se stane vegetariánem jako on. Paul věří, že za oteplování mohou krávy. Jenže jakoupak asi on sám má uhlíkovou stopu, když nám káže o skromnosti? Paul s majetkem 54 milionů dolarů je na 32. místě nejbohatších celebrit světa (zdroj). Například v roce 2005 si nechal sponzorovat své turné od automobilové firmy Lexus. Která mu darem věnovala hybridní eko vůz (čti: luxusní drahý vůz – ekologie je dnes symbolem sociálního statusu) a nechala ho poslat letecky. Což představuje asi tolik emisí, jako kdyby zpěvák s vozem objel zeměkouli 300krát.

Další výstřel v kulturní válce od boku vypálil argentinský neomarxista Berdoglio, známý též jako papež František – prý kdo podporuje fosilní paliva, je podle něj „perverzní“ (zdroj). Pokáral kritiky „junk science“ (špatné vědy), ale i optimisty, kteří věří, že skleníkové emise vyřeší tak nějak „sám“ technický pokrok. Sjel i lidi, které to nezajímá nebo už to vzdali. „Nesmíme upadnout do těchto čtyř perverzních postojů, kteří vskutku nepomáhají poctivému výzkumu a upřímnému produktivnímu dialogu,“ řekl František. Je pozoruhodné, co hlava katolické církve (proslulé pedofilií) chápe jako „perverzní“ a co ne.

Odsuzuje kapitalismus, ač je to první systém v dějinách, který dokáže snižovat bídu a podvýživu (ač začátky bývají tvrdé, viz Kuznetsova křivka). A odsuzuje víru v techniku – ač právě nová technologie hloubkové těžby zemního plynu umožnila Americe snižovat své emise. Tenhle papež je nějak mimo.

Iracionálním výkřikům lidí, jako je Merkelová, McCartney nebo Berdoglio, se někdy říká „virtue signalling“ – dávají najevo své „ctnostné“ postoje, aby si toho všimli jejich souputníci. Chtějí se vytáhnout, kdo je nejctnostnější a nejskromnější. Aby je Parteigenossen z jejich sociální bubliny poplácali po zádech. I za tu cenu, že se třeba zastávají ekonomicky sebevražedné politiky.

Podobné „virtue signalling“ známe třeba z církví, kde jedinec musí dokázat loajalitu nějakým sebepoškozujícím chováním. Třeba půstem či nějakým rituálem bolesti.

Toto natřásání peří předvedli i naši poslanci. V předvečer bonnské konference i česká poslanecká sněmovna, na pátý pokus, ratifikovala Pařížskou klimatickou dohodu. Když se podíváme na web psp.cz jak kdo hlasoval (60. schůze, 25. hlasování, 5. září 2017, 18:40, Pařížská dohoda), je to smutný pohled. Proti klimatické ideologii hlasovala jen ODS a tři jednotlivci. Většina poslanců ani nediskutuje o tom, zda to republiku nějak poškodí. Chtějí jen vyslat signál do Bruselu, že jsou poslušní.

clima3
 

Marc Morano, editor webu Climatedepot bere klimatické spory s humorem. Zde na vítá aktivisty Greenpeace na jejich loď jako „kapitán“ se slovy „nastupovat, vyplouváme, vítám na palubě všechny oteplovací šejdíře, podvodníky a dotační zlatokopy“. Greenpeace, která sama má ve zvyku okupovat cizí elektrárny a spílat jejich majitelům, byla zaskočena, když jejich taktiku někdo použil proti nim.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist