Americká ropa jako mandelinka

Uveřejněno dne 19 února 2019 000 14:19

I když už globální oteplování neprobíhá a bylo nahrazeno termínem „změna klimatu“, stále platí, že některé státy mají v médiích „lepší postavení“. Za klimatickou katastrofu tak mohou podle ochránců klimatu Spojené státy.

USA se staly zemí s nejvyšší těžbou ropy a zvýšily svou denní produkci v roce 2018 o 2 miliony barelů denně.

Zpráva nekomerční organizace Oil Change International uvedla, že pokud budou Spojené státy pokračovat ve svých plánech na rozšíření vrtů, tak způsobí největší emise oxidu uhličitého na světě. To může vést ke klimatické katastrofě. Na svém portálu o tom napsala americká zpravodajská televize CNN. Zpráva společnosti Oil Change International říká, že pokud se nic nezmění, není šance, aby byl cíl Pařížské dohody splněn. „Zastavení nových projektů nebude stačit k tomu, aby se oteplování udrželo pod úrovní 2 °C. K omezení katastrofické změny klimatu musí vláda snížit průmysl fosilních paliv a učinit tak v příštích několika desetiletích,“ dodává zpráva.

K výše uvedenému lze dodat několik poznámek. Ta první se týká zpráv, které občas proudí z USA a které tvrdí, že sice Donald Trump odstoupil od Pařížské dohody, ale v USA se nic podstatného nezměnilo. Většina států americké unie se stále hodlá závěry klimatické konference řídit. Nyní se poprvé přiznává, že to není pravda a že rozhodnutí Trumpa se do emisí kysličníku uhličitého v USA promítlo.

Omezit využívání fosilních paliv má však svá úskalí. Ve Francii se vláda pokusila splnit závazky o nižší spotřebě fosilních paliv vyšším zdaněním pohonných hmot a vznikl velký problém. Kvůli protestům žlutých vest nakonec musela vláda Emmanuela Macrona zdanění odložit na neurčito a tím se posunul i termín zavírání elektráren na fosilní paliva.

Konečně i způsob, jakým se o těžbě ropy v USA referuje, je příkladem toho, že právě americká ropa je zlo největší. Zvýšení těžby nařídil „zloduch Trump“, a je tak potřeba vidět věci „správně“ (za bolševika se tomu říkalo ještě jinak – třídně).

Pomineme-li politické cíle autorů zprávy a soustředíme-li se na ekonomickou stránku věci, vidíme, že americká produkce má velmi významný dopad i na ceny pohonných hmot u nás. Společenství států těžících ropu OPEC už zdaleka není schopné ovlivňovat cenu ropy libovolně dle svých rozhodnutí. Snaží se sice těžbu omezovat, ale vliv na cenu ropy není takový, jako býval v minulosti, zejména v časech první ropné krize v sedmdesátých letech minulého století. Vůbec se pak v této poznámce nehodlám věnovat kritice teorie „změn klimatu“ v důsledku lidské činnosti. O tom již byly rovněž popsány stohy papíru.

Využívání vlastních zdrojů ropy v USA tak zcela jistě snižuje váhu kartelu OPEC na diktát cen. Z ekonomického pohledu je tato politika pro USA výhodná (America First!), a může proto podpořit ekonomický růst. V neposlední řadě politika levné ropy snižuje výkon ruského exportu ropy a i toto USA vyhovuje. Zpráva „nekomerční organizace Oil Change“ tak cílí zejména na ekologické aktivisty v USA i jinde ve světě. To není nic překvapivého, včetně strašáku klimatické katastrofy.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist