Zelení blokují výstavbu přehrad…

Uveřejněno dne 6 března 2019 000 12:24

… ale ze sucha pak viní oteplování

V souvislosti s letošním suchem se vyrojily články o potřebnosti nových přehrad. Pokud však chceme vybudovat nové přehrady, budeme muset bojovat s ekology. Oni to sice myslí dobře, ale nedomýšlejí důsledky.

Povodí Moravy věští sucho a lobbuje za ekology odmítanou přehradu na Bečvě(iDnes, duben 2018)

V České republice poslední přehrady byly otevřeny v 90. letech. Před jednou generací. Podle webu prehrady.cz poslední přehrady byly Boskovice (1990), Dlouhé Stráně (1992) nebo Slezská Harta (1997). Ve všech případech šlo jen o dokončení projektů, které byly zahájeny už za presidenta Husáka.

Nejde jen o český problém. Tak jako environmentalistické hnutí zablokovalo stavbu nových jaderných elektráren v celosvětovém měřítku, staví se i proti výstavbě přehrad. Na celém světě. Například taková Kalifornie. Že ji sužuje sucho, o tom se v novinách dočteme až u nás. Zato už se nedočtete, že tam už 35 let nevznikla žádná velká přehrada. Deset největších přehrad Kalifornie bylo postaveno mezi lety 1927 a 1979.

California drought: Why doesn’t California build big dams any more? (2016)

„Žijeme z práce a potu generace, která prožila druhou světovou válku,“ řekl k tomu president kalifornské farmářské asociace Paul Wenger během sucha v roce 2016. „Pro budoucí generace jsme sami neudělali nic, zato jsme jim zadělali kupu problémů.“

Suché roky se vyskytovaly vždy, ale moderní technická civilizace nám dává možnosti, jak jim čelit. Například výstavbou přehrad. Pokud se do cesty nepostaví ekoteroristé.

prehrady
 

Nejde jen o český problém. Nahoře výstavba přehrad v Austrálii. Dole globální výstavba přehrad. (University of Queensland)

Jde o logický důsledek toho, že se naše doba řídí ideologií nenávisti. Nenávisti vůči moderní civilizaci. Zbavila nás hladomorů, zajistila důstojnější život, ale vděk pořád nikde.

„Musíme udělat svět nebezpečným a nehostinným pro kapitalisty a jejich projekty… Musíme jim vyrvat z rukou silnice a ornou půdu, zastavit výstavbu přehrad, strhnout přehrady, které už stojí, uvolnit řeky z jejich koryt a vrátit divočině desítky milionů akrů zatím osídlené půdy,“ prohlásil kdysi radikální ekolog David Foreman z hnutí Earth First. Jeho méně radikální kolegové přehrady nevyhazují do povětří. Oni je prostě jen nechají spadnout a nové už nestaví.

Přitom ti samí lidé horují za boj proti klimatu. Nejsou snad hydroelektrárny zdrojem čisté energie bez jakýchkoli emisí skleníkových plynů?

Bývaly časy, kdy levice výstavbu přehrad podporovala jako symbol pokroku. Rooseveltova politika New Deal zahrnovala výstavbu vodních děl jako Hooverova přehrada. Otevření tehdy největší přehrady světa Roosevelt uvítal, protože „zkrotila nebezpečnou řeku“ a přivedla vodu tam, kde dosud byla jen „neobyvatelná poušť s kaktusy.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist