INTERNET: Koho vypnou příště?

Uveřejněno dne 7 března 2019 000 9:34

Google vytvořil cenzorský software pro Čínu, ale testuje ho na nás. Když propukla aféra Climategate, velká média se rozhodla skandál ututlat. Ale díky svobodnému Internetu se o tom svět přesto dozvěděl. Příště už se to možná nebude opakovat.

Zní to jako z nějakého vědeckofantastického filmu. V létě 2018 se mediálními giganti Youtube, Google, Facebook, Apple dohodli na potlačování názorů politické opozice. Představme si luxusní místnost s koženými křesly, kde hrstka pánů středního věku nad sklenkou drahého vína (na které bychom my vydělávali rok) rozhoduje, co si planeta smí myslet. I Orwell by žasnul.

Vicepresident Googlu: „Upravili jsme naše algoritmy, aby se ve vyhledávání zobrazovaly více autoritativní stránky… a aby se méně zobrazovaly pochybné weby.“ Chtějí tak prý bojovat proti „dezinformačním“ webům. Náš komunistický režim dělal tohle také – proto všude stavěl rušičky, aby se nedalo chytit „dezinformační“ Rádio Svobodná Evropa.

Letos v srpnu se mediální magnáti rozhodli odpojit Alexe Jonese a jeho konzervativní web InfoWars. Jeho kanál na Youtube, který měl dva a půl milionu předplatitelů, byl smazán. Apple smazal jeho podcasty. Facebook smazal jeho účty. Je vyhrožováno jeho sponzorům, aby zůstal bez prostředků. Koordinovaný útok. To vše během 24 hodin. Infowars patřil mezi nezávislá média, díky kterým vyhrál Trump. A takových je třeba se včas zbavit.

Koho vypnou příště? Vás? Mě?

Oceňuji ale, že zatím jde o měkkou cenzuru. Jonesův web stále nebyl smazán a Jones nebyl uvězněn.

Překvapivě kapitalističtí magnáti nepotlačují „rudé nebezpečí“, ale právě naopak. Potlačují pravicové názory zaměřené na obhajobu tržní ekonomiky. Divné? Vůbec ne. Když máte gigantickou monopolní korporaci, nestojíte o žádnou konkurenci.

search result
 

Datový analytik Matt Bentley spočítal na vzorku 2000 vyhledaných hesel, že když zadáte něco do vyhledávače, vypadne vám v průměru o 40% více levicových odkazů než pravicových. (Canirank.com)

Dá se to vyjádřit v číslech. Z Google vyhledávače přichází na průměrný web 25 – 30% čtenářů. U levicových webů je to v průměru 27,4% (tedy normál), zatímco u konzervativních webů je to jen 15,5%. U klimaskeptických webů je to jen 6 – 11% čtenářů. To se týká i nejčtenějšího skeptického webu na světě, což je web meteorologa Anthony Wattse. Pro srovnání, u alarmistických webů je to 23 – 52%. Lze tedy exaktně kvantifikovat, že klimaskepse i pravice obecně je na Internetu potlačována.

Google’s search bias against conservative news sites has been quantified(WUWT, 8.9.2017)

Matt Bentley. Study: Google bias in search results; 40% lean left or liberal(Canirank.com)

pgsin
 

Procento čtenářů, které na daný web odkázal vyhledávač Google. Vlevo alarmistické weby, pravo skeptické weby. Vidíte nějaký rozdíl?

Lze si domýšlet, kde Google tyto báječné algoritmy vyvinul. Když se Google chtěl dostat na obrovský a lukrativní čínský trh, dostal podmínku. Vyhledávač musí být naprogramován jako „bezpečný“. Tedy musí blokovat jakékoli weby, které jsou nepřátelské vůči komunistické diktatuře. Tento projekt má název Dragonfly. Koho by napadlo, že projekt vytvořený pro totalitní režim se bude pilotně testovat na Západě?

Aktivisté tlačí na ředitele mediálních gigantů, aby cenzuru přitvrdili. Neziskovka Media Matters for America nedávno napsala dlouhou litanii, jak je to hrozné, že Mark Zuckerberg na svém Facebooku ještě trpí klimaskeptické články, videa a reklamy. Prý by nás měl také vypnout.

Vzdělávací nadace Prager University (https://www.prageru.com/) z Kalifornie už vloni zjistila, že Youtube (vlastněný Googlem) cenzuruje jejich videa – nejen o změnách klimatu. Byly „demonetizovány“ (nezobrazují se u nich reklamy a video tedy nevydělává). A byly zařazeny do „omezeného“ režimu, takže se nezobrazují třeba mladistvým. Jako by byly nevhodné pro mládež – přestože jde vzdělávací videa vhodná pro školy. Dennis Prager se obrátil na soud – marně. Ústava prý sice stanoví, že vláda nesmí provádět cenzuru – ale soukromé firmy jako Google prý mohou. (zdrojzdroj). Pokud tedy vláda outsourcuje špinavou práci a najme si na ni firmu, je vše v tom nejlepším pořádku.

Nevím kdo z českého parlamentu by se měl hrozbě cenzury na internetu věnovat. Nejspíše strana Pirátů. Na jejím webu však o přelomu v dějinách svobodného Internetu není ani článek. To jejich vize svobodného internetu znamená stahuj zdarma, ale nemysli? Začínám chápat ten slogan, že Pirátům by nevadil Gulag, pokud v něm budou mít WIFI zdarma.

(Dodatek: Pár hodin po vydání tohoto blogu jsem zaznamenal, že 60 ekofašistů vydalo petici, aby média zavedla drakonickou cenzuru skeptických názorů. V textu „Climate change is real. We must not offer credibility to those who deny it“ jako obvykle lžou a definují klimaskepsi jako popírání existence změny klimatu. Mezi signatáři nacházíme ze známých osobností novináře George Monbiota, aktivistu Marka Lynase, který hodil dort do tváře Lomborgovi, pár lidí z Greenpeace, dva lidi z university UEA, kde vypukla aféra Climategate, apod. Tito lidé utíkají z debaty, protože moc dobře vědí, že by jejich ideologie v kritickém zkoumání neobstála)

****************************************************** 
www.klimaskeptik.cz 

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist