Vratné láhve z plastu

Uveřejněno dne 20 března 2019 000 11:31

Hysterie kolem plastových obalů pokračuje a já si kladu otázku, kým je podporována. Modlím se, aby to nebyl nikdo z MŽP.

Že se jedná o konkurenční boj je zcela jisté. Jednička na našem trhu KMV v balených vodách je hlavním podporovatelem, tzv. zálohování PET lahví. Zcela jistě si zavedením tohoto ekonomického nesmyslu upevní svou pozici na trhu. Primárním motivem asi bylo upozadění KMV v systému zpětného odběru. Odveta spočívá v tom, že je potřeba do současného, celkem úspěšného, sociálně-inženýrského projektu „hodit vidle.“

Aktuální systém provozovaný Ekokomem nás nyní stojí cca 1,5 mld. a zabezpečil dost masívní třídění odpadů. Nyní se připravuje tzv. zálohový systém bratru za stejné peníze, který slibuje „světlé zítřky.“ Měl by odstranit nepořádek v lesích. Každý si z něj odnese svoji láhev k zařízení, a to mu vrátí zálohu 3 Kč, kterou do ní investoval. Sociální inženýři avšak zapomínají veřejnosti sdělit fakt, že při počítání jak celou tuto atrakci zaplatit kalkulují s tím, že se cca 10% lahví k výkupním automatům ani nedostane nebo je automaty nevezmou. Na to, co se s těmito lahvemi stane si už může každý rozhořčený jednotlivec udělat vlastní názor. Celý životní proces budeme muset láhev opečovávat, tak jako by to byla kraslice a pak po příchodu k automatu nám namísto vrácení 3 korun zahlásí error.

Propagátoři nás nyní zásobují obrázky plných žaludků plastů v útrobách mořských živočichů. Avšak zapomínají říci, že někdo bude muset za nejméně 5 mld. zakoupit výkupní zařízení. Tuto investici samozřejmě bude muset někdo zaplatit, a že to bude spotřebitel je zcela jasné.

Resumé: pokud se nezhroutí současný systém, tak nás (občany ČR) to bude stát stále stejně. Paralelně s tímto systémem by byl provozován jiný sociálně inženýrský projekt za další 1,5 mld. Dovedu si představit budování smysluplnějších investic v infrastruktuře ČR. Laicky řečeno každý rok vyhodíme na výstavbu hladové zdi několik miliard. Když si představím, že směsný komunální odpad má výhřevnost hnědého uhlí a za ty miliardy by se každý rok dalo vybudovat jedno ZEVO, tak mi uniká smysluplnost politiky současných iniciátorů takového počínání. Obzvláště když si představím, že by se třídilo a sbíralo jen to, o co mají výrobci zájem (čirý PET, papír apod.). Pro neinformované uvádím, že jen část tříděné hmoty je zcela bez problému využita.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist