Skutečný dojezd elektromobilů. Žádný nedal 500 km, nejhorší ani 100 km a nevyhrála Tesla

Uveřejněno dne 18 dubna 2019 000 10:09

Automobilky nás ohromují stovkami kilometrů, které jejich elektromobily ujedou na jedno nabití. Britští What Car? vypracovali metodiku, která měří dojezd za přesně stanovených podmínek, které lépe odpovídají reálnému provozu.

Metodika ve zkratce: Auto prvně kompletně vybít, pak naplno nabít. Pak se dokola jezdí po 31 km dlouhé trase v uzavřeném areálu. Tam pochopitelně chybí reálný provoz, takže skutečný dojezd bude ještě o něco nižší, ale zato jsou výsledky mezi jednotlivými vozy srovnatelné.

Výkon baterií ovlivňuje teplota, takže se k testům vyjíždí pouze za teplot mezi 10 a 15°C, auta tráví noc v garáži klimatizované na 18°C. Při testu je klimatizace nastavená na 21°C, světla svítí a v autě vždy sedí i spolujezdec. Telemetrie hlídá řidiče a snaží se udržet ve stejných mezích prudkost akcelerace a agresivitu jízdy jako celek. Celý test se opakuje dvakrát s různými řidiči.

Výsledky jednotlivých vozů najdete v galerii, na konci je i srovnávací tabulka s přepočtem z mil na kilometry a z liber na koruny (absolutní hodnoty berte s rezervou, ceny energií se mezi Británií a Českem liší, ale pro vzájemné srovnání poslouží dobře). Obecně se však dá říct, že automobilkami udávané dojezdy jsou opravdu jen teoretické a žádné z aut se nedostalo nad magickou hranici 500 km.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist