Kolik nás bude stát globální oteplování?

Uveřejněno dne 9 února 2011 000 9:40

planetaVšimli jste si toho, že se v poslední době o globálním oteplování už moc nemluví? Spíše se mluví o „klimatické změně“ a i o té už neslyšíme tak často, jako dříve. Je to jednoduché, teď už se o tom nebude muset mluvit, teď budete muset začít platit. A všichni.

Nikdo se tomu nevyhne. EU rozhodla, že se s globálním oteplováním „popereme“ a ukážeme zbytku světa „cestu vpřed“. Základem je známý eurozávazek, že EU do roku 2020 sníží své emise skleníkových plynů o 20% a dosáhne 20% podílu obnovitelných zdrojů na celkové výrobě energie a 10% podílu biopaliv. Dosáhnout těchto cílů bude velmi nákladné. Pocítíme to všichni v cenách především energií.

Již jsem několikrát napsal to, že EU emituje pouze 15% světového objemu emisí skleníkových plynů. Pokud skutečně existuje „skleníkový efekt“, tak se musí omezit celosvětové emise těchto plynů a nikoliv pouze jejich malá část. Jinak není možné dosáhnout změny v rámci teorie o změně klimatu způsobené skleníkovými plyny.

Pokud bude omezovat své emise pouze EU a nikdo jiný, tak vůbec není zaručeno, že se globální objem emisí sníží. Tím pádem je zřejmé, že je jakékoliv úsilí v tomto směru naprostým vyhazováním peněz daňových poplatníků. Platí přitom, že nejvíce se toto „klimatické“ zdražování bude týkat nejchudších vrstev občanů. Je proto velmi zvláštní, že levice, která údajně tyto lidi zastupuje, k těmto negativním dopadům na chudší občany, mlčí.

Evropskou unii ale skutečnost, že se k její klimatické politice nikdo nepřidává, vůbec netrápí. Oficiálně tvrdí, že prostě sama půjde příkladem všem ostatním a bude doufat, že se ostatní postupně připojí. V rámci EU je již schválena a v platnosti legislativa, která má EU do roku 2020 dovést k naplnění výše zmíněných cílů. Hlavními autory tohoto klimatického europlánu jsou pánové Blair a Sarkozy a paní Merkelová. Velmi jim přitom pomáhali samozřejmě všichni eurokomisaři a většina evropských poslanců.

Za Českou republiku plán posvětil premiér Topolánek společně s ministrem životního prostředí Bursíkem. Pro pořádek musím spravedlivě říci, že premiér Topolánek dojednal v rámci tohoto šíleného plánu pro ČR relativně slušné podmínky. Co mám na mysli, když říkám „slušné“. Znamená to, že se mu podařilo zmírnit některé negativní dopady celého plánu a dojednat relativně nízký národní závazek. I tak se ale jedná o zhoršení situace pro ČR proti předchozí situaci a o dodatečné náklady pro domácnosti a firmy v řádu desítek miliard Kč ročně.

Negativní dopady tohoto klimatického balíčku budeme pociťovat všichni. Projevovat se to bude několika způsoby:

1. Růstem cen elektrické energie, která bude zdražována rostoucími poplatky za „obnovitelné zdroje energie“. Rostoucí ceny elektřiny se budou negativně projevovat i v jiných cenách a budou snižovat konkurenceschopnost firem z celé EU.

2. Růstem cen tepla v domech zásobovaných z centrálních kotelen na uhlí, protože firmy, které takové teplo vyrábí budou muset platit „emisní povolenky“.

3. Zamořením krajiny solárními a větrnými elektrárnami. Už nyní je to dobře vidět.

4. Zamořením krajiny stále rostoucím objemem plochy oseté řepkou olejnou se všemi negativními dopady na ceny potravin a stabilitu půdy a krajiny.

V seznamu negativních dopadů by se dalo ještě pokračovat, ale už toto je dostatečně varovné. A výsledkem tohoto evropského „úsilí“ bude to, že v klimatu se nezmění vůbec nic. Je to rozumná cesta? Podle mne nikoliv. Klimatický eurozávazek 2020 by se měl co nejdříve zrušit.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist