S Jaklem se bavit nebudu! Student bojující za klima odmítl televizní duel

Uveřejněno dne 12 července 2019 000 12:44

Student střední školy Petr Doubravský, který se sám sebe označuje jako levičák, feminista, vegan, aktivista a homosexuál, se na svém twitterovém profilu vyjádřil k tomu, že odmítl absolvovat debatu s politikem SPD Ladislavem Jaklem. A následně se strhla vlna komentářů, v níž mu někteří doporučovali i smrt.

„Dneska mě pozvali na Primu. Do debaty s Jaklem. Odmítnul jsem to,“ poznamenal Petr Doubravský. „V době klimatické krize není na místě diskutovat o (ne)existenci změn klimatu. Není na místě bavit se o tom, na čem existuje vědecký konsensus. Na místě je bavit se o tom, jak klimatickou krizi řešit,“ uvedl.

„Takže chodíte diskutovat jen tam, kde se sejdou lidé se stejnými názory? To není diskuse, že,“ odvětil Karel Křivan v diskusi. Doubravský se však nedal. „Chodím diskutovat s lidmi, kteří nepopírají fakta. Stejně tak bych nediskutoval s lidmi, podle kterých je planeta placatá a ani třeba s lidmi, kteří popírají holocaust,“ dodal Doubravský.

„Já myslel, že v diskusi byste se měl o ta fakta opřít a argumentačně oponenta udolat. Ale vy raději, zde děláte pózu, jak jste zásadový. Nejste, jste srab a bojíte se, protože vaše argumentace stojí na vodě,“ odvětil další diskutující.

„Je potřeba konvertovat k sektě Svaté Gréty Klimatické a po jejím požehnání uvidíte CO2 pouhým okem. Teprve pak získáte právo diskutovat zasvěceně o klimatu!“ uvedl další. 

„Měl jste jít příkladem a trvale eliminovat svojí uhlíkovou stopu v přímém přenosu,“ dodal další. 

 

„Individuálně Vám doporučuji sebevraždu – ubude jeden výrobce CO2 a to se greténům vyplatí,“ dodal další. 

„Takže místo toho, abyste vyvracel Jaklovy ‚kecy‘ věcnými argumenty do diskuse raději nejdete… Gratulky, nandal jste mu to…“ zveřejnil další uživatel. „Kdyby tam pozvali vědce, který to bude zpochybňovat, tak by to bylo v pořádku. Ale proč má mít prostor někdo, kdo se tímhle vůbec nezabývá a má jen názor, to tam můžou vzít nahodile kohokoli z ulice, kdo jde kolem, v čem je přínos takového pořadu?“ uvedla další.

„Naštěstí tady soudruh, který nešel, je špičkový vědec,“ míní další. 

„Jistě, kolego, nejlepší diskuse je žádná diskuse…“ podotýká další. „Spíš to dokazuje, že nemáte na to jít do debaty s kýmkoliv,“ řekl. „Já teda spíš nevím, jaký přínos taková debata má. Jakl? Ten to odmítá nehledě na cokoliv a ani Doubravský žádný expert není. Prima chtěla akorát konflikt na kameru – něco, co přitáhne diváky. Nic víc. Jsem rád, že se to neuskuteční a nebudou o tom články, podotkl.

Doubravský je mimo jiné také mluvčím českého Fridays For Future, jeho vzorem je mladá šestnáctiletá studentská aktivistka Greta Thunbergová, jež je za své aktivity v oblasti klimatu navržena na Nobelovu cenu. O studentovi Doubravském jsme psali v souvislosti s rozhovorem pro Český rozhlas Plus ZDE

O stávkách hovořil Doubravský také zde:

Mají mladí pravdu, když tvrdí, že je čas panikařit, jestli chceme zachránit planetu před ničivými dopady globálního oteplování? Právě o tomto tématu se hovořilo tehdy v pořadu Pro a proti. „Ano, já si myslím, že je teď ten nejvyšší čas panikařit,“ míní Doubravský.

„Určitě si nemyslím, že Česká republika nebo Evropská unie dělá dost. My podle vědců a i vlastně podle toho, k čemu se politici zavázali v rámci pařížské dohody, musíme snížit celosvětově do roku 2050 emise skleníkových plynů na nulu, což se v Česku děje zcela minimálně. Naopak je Česká republika v žebříčcích jedna z nejšpinavějších zemí a na hlavu vypouštíme celkem dost emisí. Mnohem víc než jiné země,“ postěžoval si Doubravský. 

Zdroj

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist