Visegrádští barbaři znemožnili pokrokovým Západoevropanům zachránit svět před klimatickou katastrofou. Zablokovali plán na uhlíkově neutrální Evropu do roku 2050

Uveřejněno dne 1 srpna 2019 000 9:55

BRUSSELS (AP) – Vůdci Evropské unie ve čtvrtek hořce selhali, když přes všechny sliby protestujícím aktivistům zorganizovaným po celém kontinentě, jak budou proti klimatické změně bojovat tvrději, nenadiktovali evropským národům závazný plán na uhlíkově neutrální ekonomiku do roku 2050.

Před podzimním shromážděním OSN byl původní návrh na konečné prohlášení ze čtvrtečního summitu vůdců EU v Bruselu degradován na pouhou nezávaznou poznámku pod čarou.

„Ve velké většině členských států musí být do roku 2050 klimatické neutrality dosaženo,“ praví se v poznámce pod čarou.

Aby došlo k takové změně přístupu, že se toto stane oficiálním cílem, tak by to muselo podpořit všech 28 členských zemí EU.

Toto ne-rozhodnutí předvedlo rozkol panující ohledně klimatické změny mezi pokrokovými Západními členskými státy a východními národy.

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a několika dalších diplomatických zdrojů 24 zemí včetně Británie, Francie a Německa tuto iniciativu podporovalo, ale vykolejilo to Polsko a ty další tři národy s ekonomikami silně spočívajícími na fosilních palivech.

Diskuse o tom se vlekla a dohnala tyto vůdce i k odložení večeře o dvě hodiny, řekl Macron.

„Protože my jim odmítali vyhovět a ten text oslabit,“ řekl. Nakonec ale byla nějaká shoda nalezena.

Ekologistická skupina Greenpeace prohlásila, že Evropští vůdci rozbili šance na dosažení pořádné dohody a vyzvala EU, aby před zasedáním summitu OSN v září v New Yorku svolala nouzový summit.

„Toto je černý den ochrany klimatu v Evropě,“ řekl mluvčí Greenpeace Stefan Krug. „Maličká hrstka východoevropských zemí Evropě zabránila, aby už konečně vyšla z té slepé uličky, a ochrana klimatu tím byla rozbita.“

„Klimatické stávky desetitisíců záškoláků a volební rozhodnutí milionů Evropanů toužících po větší ochraně klimatu tím byly ignorovány,“ řekl.

Ty protesty jsou součástí demonstrací ‚Pátky za budoucnost‘ pořádaných pravidelně po celé Evropě na popud Grety už skoro rok, a ty na politické vůdce naléhají, aby proti globálnímu oteplování bojovali daleko rozhodněji.

Krug členům EU vyčetl, že nejenže selhali, když nestanovili konkrétní cíl pro rok 2050, ale připomněl také, že cíl tohoto bloku pro rok 2030 zůstává v platnosti, i když byl dohodnut čtyři roky před Pařížskou klimatickou úmluvou.

Činitelé EU ale řekli, že ještě bude čas východoevropské nárůdky zlomit.

Macron, který před dvěma lety svolal „Summit jedné planety“ zaměřený na urychlení realizace Pařížské klimatické úmluvy z roku 2015, se zapřísahal, že bude pokračovat ve vnitřním boji uvnitř EU a také příští týden na summitu G20.

„Když bojujete, když postupujete vpřed, tak se vám daří zvětšovat k svoji bandu a dosahovat tak pokroku,“ řekl Macron.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist