Komise Jonese očistila: Dostal z5 místo ředitele v CRU

Uveřejněno dne 31 srpna 2010 000 10:43

bliciPřipravte si blicí pytlíky. Universita ve Východní Anglii (UEA), která je zaměstnavatelem Phila Jonese, dokončila druhé a poslední interní vyšetřování. Komise sira Muira Russela nyní Jonese očistila stejně jako předtím komise Oxburghova. A tak UEA vrátila Jonese do pozice ředitele Climate Research Unit, ze které po vypuknutí aféry Climategate odstoupil.

Podle Muira Russela je všechno v pořádku a nic se nestalo. Jones obcházel zákon o právu na informace a unikl trestnímu stíhání jen proto, že je to už promlčené. To říká britský úřad pro informace (Information Commissioner’s Office). Muiru Russelovi to ale nevadí.

Jones zničil nebo poztrácel podklady a výpočty, kterými vytvářel svoje grafy. Nikdo si jejich správnost už nemůže ověřit. Ale Russelovi to nevadí. Je to v poho.

Když programátor Harris dával do pořádku databáze CRU, označil je za „švindl za švindlem“ (botch after botch after botch). Jeho poznámky (soubor Harry Readme) se našly mezi uniklými e-maily. Ale Muiru Russelovi to nevadí.

Philovy křivé oteplovací grafy ukazují něco úplně jiného než letokruhy stromů, které jsou jakýmsi přírodním teploměrem. Tzv. problém divergence. Ale to taky nevadí.

Muir Russel má zřejmě poněkud nízké nároky na kvalitu. Nezbývá doufat, že mu nesvěří dohled nad léčivy nebo hygienou potravin. To bychom asi brzy pochcípali.

Russelův podvod je až příliš okatý. V „Týmu“ – jak si komise říká – měl Russel čtyři lidi. Z nich jeden je pracovník ropné firmy British Petroleum, pan Eyton (BP je sponzorem CRU) a pak někdejší pracovník University Východní Anglie, Boulton. Tomu říkám nezávislí a objektivní členové poroty! To je tak hloupé, až to volá do nebe. Asi jako by vás vyšetřovala vlastní matka.A původně si Russel do panelu vybral ještě P. Campbella, šéfredaktora Nature. To je známý alarmista (kdo četl jeho úvodník „Climatologists under pressure“, ví o čem mluvím). Campbell byl obviněn z podujatosti a jako jediný měl tolik slušnosti, že to uznal a z panelu odstoupil. Otázka je, jak ho Russel mohl vůbec navrhnout. Byl to Campbell, kdo Mannovi v roce 98 otiskl jeho Hokejkový graf bez řádné peer-review. Ještě roky poté se Mann holedbal (ve Wall Street Journal), že podklady pro svůj graf nikomu neukáže.

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist