Papírové tašky či elektrokoloběžky. Není všechno eko, co se zelená

Uveřejněno dne 20 srpna 2019 000 11:52

Produkty, které se tváří jako ekologické, někdy škodí planetě víc než jejich „neekologické“ protějšky. Ať už to jsou to elektrokoloběžky nebo třeba papírové tašky. Kromě aktuální škodlivosti či toho, jak dobře se bude v budoucnu rozkládat, je totiž zapotřebí vzít v úvahu i jejich výrobu.

Elektrokoloběžka nevypouští do ovzduší žádné emise a její velká část se dá recyklovat. Zní to jako ideální, k planetě šetrné řešení. Ve skutečnosti však elektrokoloběžky na ujetý kilometr znečišťují životní prostředí víc než jízda autobusem či na mopedu.

Podle studie vědců ze Státní univerzity v Severní Karolíně na ujetou míli (1,6 kilometru) na elektrokoloběžce připadá 202 g CO2. Polovina z toho přitom vzniká už během výroby koloběžky – hodnota 101 gramů vzešla z rozpočítání dopadu výroby na předpokládanou životnost. Náročná je především výroba baterií.

Přes čtyřicet procent emisí pak vznikne během sbírání koloběžek. Ty se totiž na konci dne musí znovu nabít a přeparkovat. Lidé je totiž mnohdy nechávají stát na místech, kde stát nesmí (například v centru Prahy), či tam, kde překáží. Dopad samotného nabíjení a výroby potřebné elektřiny je pak podle výzkumníků zanedbatelný.

Cestování autobusem podle studie za každého pasažéra na ujetou míli vypustí do ovzduší 82 gramů oxidu uhličitého. Elektrický moped také vyšel lépe, na 119 gramů CO2na ujetou míli. Nejekologičtější je pak podle ní jízda na kole, jejíž emise jsou jen jen 8 g CO2na ujetou míli.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist