Klimatická nouze na Slapech.

Uveřejněno dne 20 srpna 2019 000 11:54
Autor se vypravil na dovolenou do známé české destinace, aby osvěžil tělo i ducha. To se podařilo. Zároveň se snažil pozorovat aktuální stav této zkulturněné krajiny ve světle probíhající klimatické změny.

Klima se měnilo, mění a bude měnit. Tahle věta se podařila, neskromně se domnívám, že s ní mohou souhlasit klimaskeptici a klimaalarmisté i mnozí, kterým je klima ukradené, ačkoliv je určitě často trápí počasí.

Slapy jsou asi 40 km od Prahy 7, která vyhlásila stav klimatické nouze, aby(slovy starosty) vyšla vstříc volání po vyhlášení klimatické nouze. Garantuji vám, milí čtenáři, že 40 km od Prahy 7 volat netřeba. Klimatická nouze tady prostě není. Najezdili jsme zde během pár dnů na přelomu července a srpna ca. 300 km na kole. Pohybovali jsme se v záplavě zeleně, krajina byla nádherná, teploty příjemné. Jedeme mezi vesnicemi a kolem nás se střídají smíšené lesy, pole obilí nebo kukuřice, aleje jabloní, třešní, dubů, míjíte zámecké zahrady(co to bylo za záhadný zvyk vytvářet parky z nejrůznějších druhů stromů a keřů). Ta pole, to nejsou žádné lány od nevidim do nevidim, ale jsou to vesměs lesem, cestou, alejí, potokem ohraničené tak 1-5 hektarů velké přehledné pozemky. Laicky hodnotím, že místní zemědělci hospodaří s rozmyslem, střídají to a kukuřice není moc. Žádná bioplynka v dohledu, to se mi ulevilo.

Silniček mnoho, automobilů málo a skoro žádný nesmrdí. Dneska nás trápil déšť, třikrát jsme zmokli, než jsme se stačili schovat. Nejdřív jsem nadával na předpověď počasí, pak na sebe, že jsem blatníky sice zabalil, ale optimisticky nepřidělal. Pak už mi to bylo jedno.

Suma sumárum : v samém středu Čech je to nádherné, žízní netrpíte, teplotní rekordy na vrcholu léta tam nepadají, a to, že jsme se poprvé v životě vykoupali ve Vltavě je nádherný bonus. Tahle vitální krajina s přehledem vybalancuje mnoho městských aglomerací a mohli by zde vyhlásit třeba stav klimatického blaha.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist