Soukromým tryskáčem vstříc ochraně klimatu

Uveřejněno dne 4 září 2019 000 13:11
Téma ochrany životního prostředí a boje s klimatickou změnou dnes hýbe médii. Bohužel jsme ale svědky doslova záplavy pokrytectví.

Není to tak dávno, co se na pozvání firmy Google sjela řada vlivných lidí diskutovat o klimatu na Sicílii. Byli mezi nimi Barack Obama, Mark Zuckerberg, Leonardo DiCaprio či britský princ Harry. Seznam vlivných zahrnoval hollywoodské hvězdy a boháče z celého světa. Ukázalo se však, že tito lidé sice plamenně hovoří o tom, co by měli dělat jiní, ale sami odmítají jít příkladem. Letiště v Palermu oznámilo ve dnech konání akce celkem 114 přistání soukromých tryskáčů. Další pozvaní přijeli luxusními motorovými jachtami. Letadla, kterými účastníci přicestovali, odhadem vyprodukovala několik set tisíc kilogramů CO2.

Již zmíněný princ Harry se svou chotí Meghan se zanedlouho předvedli znovu. Zatímco v médiích vystupují coby bojovníci za ekologii, nabádají okolí ke snižování uhlíkových stop a chtějí mít jen dvě děti, aby nezatěžovali planetu, svůj luxus si odepřít nechtějí. Jak jinak si vysvětlit, že si zaletěli soukromým tryskáčem na Ibizu a za pouhé dva dny se opět soukromým letadlem přesunuli na Francouzskou riviéru.

Hodně se napsalo i o tom, jak dnes již globální klimatická celebrita Greta Thunbergová pluje na jachtě do Ameriky, protože nechce letět letadlem, přičemž uhlíková stopa její cesty po vodě je mnohem vyšší.

Přijde mi to až symbolické. Celý boj proti změně klimatu je směsicí hysterie, exhibicionismu, neznalosti a pokrytectví, avšak zároveň o to urputnější snahy prosazovat nejrůznější restrikce.

Nedávno jsem si přečetla článek Stanislava Bilera na ekolistu. Kritizuje v něm, že Češi, místo aby poslouchali to, na co Greta upozorňuje, řeší plastové obaly její svačiny a loď na které jede. Na jeho slovech je nepochybně mnoho pravdy. Jenže já jsem přesvědčená, že stejnou chybou je plastové vidličky, jachty i soukromé tryskáče klimatických bojovníků přehlížet.

Důsledky klimatické změny totiž mohou být fatální, ale stejně tak může průšvihem skončit i boj proti nim. Požadavky Grety, studentů demonstrujících na náměstích, nejrůznějších ekologických aktivistů a spol. jsou totiž tak radikální, že by jejich akceptování mělo významný a nejspíš negativní dopad na naše životy. A taková věc si vždy zaslouží přístup ve stylu: dvakrát měř, jednou řež. A když tyto věci diktují pokrytci ze soukromých tryskáčů, tak bych doporučila měřit nejméně čtyřikrát. Možná jim totiž jde o něco úplně jiného, než je ochrana životního prostředí. Ne nadarmo se říká, že peníze kazí charakter.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist