Maďarská hliníkárna odmítá obvinění Greenpeace

Uveřejněno dne 16 února 2011 000 9:46

hlinikarnaMaďarská společnost MAL, která loni v říjnu způsobila ekologickou katastrofu s deseti mrtvými, se brání obvinění organizace Greenpeace. Ta tvrdí, že se z odkaliště hliníkárny dál dostává červené toxické bahno do řek.

Vedení společnosti svolalo mimořádnou tiskovou konferenci, na které označilo údaje za falešné a nepravdivé.

Ekologové z Greenpeace naměřili stonásobné hodnoty hliníku, arzenu či organického uhlí v příkopu u podniku, odkud se podle nich látky dostávají až do řeky Marcal.

Není to pravda, zdůraznil předseda komise, která vykonává státní dozor nad hliníkárnou. Měření Greenpeace jsou podle něj nevěrohodná. Zdůraznil také, že podnik věnuje zabránění úniku jedovatých látek mimořádnou pozornost.

Už tento měsíc přechází hliníkárna na takzvanou suchou technologii, v rámci které nevzniká červený toxický kal.

Loni v říjnu po protržení odkalovací nádrže hliníkárny Ajka uniklo do okolí na 700.000 kubických metrů červeného bahna, které zamořilo oblast o rozloze asi 40 kilometrů čtverečních. Zásaditá nečistota, která měla hodnotu pH jako louh, zabila 10 lidí a zcela vyhubila život v řece Marcal.

Průmyslová katastrofa byla označena za nejvážnější v dějinách Maďarska. Její příčiny se vyšetřují. Ve třech zasažených župách platí stále stav nouze, který bude trvat nejméně do konce března.

Zdroj a Fotografie

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist