Tenkrát v Hollywoodu: Charles Manson a jeho ekologický zásahový tým

Uveřejněno dne 11 září 2019 000 9:01
Námětem Tarantinova filmu je známá událost, kde sekta Charlese Mansona přepadla dům režiséra Polanskiho a zabila jeho těhotnou ženu. Málokde se ale dočtete, že Manson se svou přírodní filosofií ATWA byl průkopníkem ekoterorismu.

Quentin Tarantino: Tenkrát v Hollywoodu (2019)

Herecký koncert Brada Pitta a Leonarda di Capria je brilantní. Autorskou licenci, že si autor k historickým událostem přimyslel alternativní konec, také respektuji. Ale mýtus o Mansonovi bych rád trochu osvětlil, protože obvykle se klíčová fakta vynechávají.

Manson jakožto hippie měl rád drogy, muziku, ženy a také přírodu. Jako mudrc samouk dokonce vytvořil vlastní ekologickou teorii zvanou ATWA (Air Trees Water Animals), která od 1996 dokonce má vlastní web http://www.atwaearth.com . I ve vězení se stylizoval do vousatého přírodního mudrce, který kárá zkaženou společnost. Z vězení, jako Nelson Mandela, akorát s hákovým křížem na čele.

V knize „Helter Skelter“, kterou napsal Mansonův prokurátor Bungliosi, se zdůrazňuje, co Manson řekl v interview s Geraldem Riverou 1988: „Rád bych vás zabil ještě co nejvíc. Navrším vše mrtvoly až do oblak. Tak asi 50 milionů. Pak snad budu moci zachránit svoje stromy, svůj vzduch a svoji vodu a svoje zvířata…“ Na otázku, zda svým lidem ty vraždy nařídil, odpovídá: „Já nemám ženy, kterým člověk musí říkat, co mají dělat. Ony vědí, co mají dělat. Já jsem jako zákonodárce. Já jsem ten, který vybere směr a položí koleje.“

Na otázku, zda se cítí vinen, odpovídá protiútokem. Vinna je společnost. Proč se mám já cítit provinile, když vy jste postavili plynové komory, vyvraždili indiány, zabíjeli ve Vietnamu, vy ničíte planetu. Cítíte se snad vy provinile? Co je proti tomu mých pár mrtvých?

Dodal bych, že k vraždám došlo v srpnu 1969. Předchozího roku 1968 vyšla Ehrlichova kniha Populační bomba, která varovala před přelidněním. A co si s přelidněním počít?

Manson chtěl vraždy filmových celebrit svést na černochy (bylo to po atentátu na Martina Luthera Kinga) a vyprovokovat tak apokalyptickou rasovou válku – Helter Skelter (podle textu Beatles) – po které by se jeho sekta vynořila jako přeživší vládci Země. Rád si v Bibli četl o Apokalypse v Zjevení sv. Jana.

Když už mluvíme o té Apokalypse… V roce 2011 u výročí 40 let svého uvěznění Manson vystoupil s prohlášením o globálním oteplování. „Každý člověk je bohem a pokud se včas neuvědomíme, co se děje, nebude žádné počasí, protože polární čepičky roztají, protože ubližujeme atmosféře…. Pokud to rychle nezměníme, pokud planeta nepůjde dozelena, pokud nevrátíme stromy, tam kde jsme je zmasakrovali, pokud nevyhlásíme válku ničitelům přírody… “

Je samozřejmě otázka, zda a ekologie není až dodatečně vymyšlené ospravedlnění, které Manson – jako rozený showman – vymyslel po letech. V době zatčení tvrdil, že je nevinen a o žádném helter-skelter nic neví. Nicméně příslušníci jeho gangu o pouhých pár let později vykonali další teroristické činy motivované eko-filosofií ATWA. A to už žádná spekulace není.

FOTO LYNETTE SQUEAKY FROMME: https://woodstockwhisperer.info/wp-content/uploads/2016/11/lynette-squeaky-fromme-newsweek-headline.jpg
Obálka časopisu Newsweek s titulkem „Selhala mi pistole.“ V červeném vidíme Lynette, jak ji zatýkají po zpackaném atentátu na presidenta Geralda Forda.

Když už Manson seděl, jeho ekologický zásahový tým pracoval pilně dál. V roce 1975 členka jeho sekty Lynette „Squaky“ Fromme provedla (neúspěšný) atentát na presidenta USA. Jako svůj motiv uvedla rozhořčení, že president nedělá dost pro ochranu přírody. „Udělala jsem to pro život. Ne jen pro můj život, ale pro čistý vzduch, zdravou vodu a respekt vůči všem bytostem a Stvoření.“ (I came to get life. Not just my life but clean air, healthy water and respect for creatures and creation).

V Tarantinově filmu je Squeaky ta dívka, která se na ranči dívá na televizi a nechce ho pustit ke starému Spahnovi.

FOTO SANDRY GOOD: https://s2.latercera.com/wp-content/uploads/2019/08/AP_7509120155-700×450.jpg
Sandra „Blue“ Good čte prohlášení o nutnosti chránit planetu a došlápnout si na korporace.

V roce 1976 jiný člen Mansonova gangu, Sandra „Blue“ Good byla odsouzena, že poštou rozesílala výhrůžky ředitelům velkých firem za jejich „ekologické zločiny“. V dopisech tvrdila, že přichází „vlna zabijáků, kteří sledují každého, kdo zabíjí přírodu a planetu“ (wave of assassins watching those that were killing wildlife and the Earth). Komando zabijáků představovala organizace Lidový soud odplaty (People’s Court of Retribution), ve které byla ale jen ona s kamarádkou.

U soudu projevila účinnou lítost – povzdechla si, že nestihla nikoho opravdu zabít. „Všichni potřebujeme ATWA abychom přežili,“ odvolávala se na Mansonovu ekologickou teorii. A tvrdila, že vražda Polanského manželky byly v sebeobraně. „Aby svět nevyletěl do vzduchu… Manson přináší rovnováhu…“

Veřejnost propadla okouzlení vousatým kazatelem Mansonem stejně jako dívky v jeho gangu. Když ve vězeňském mundůru poskytuje interview, pohrává si s psychikou novinářů se stejnou lehkostí jak Anthony Hopkins ve filmu Mlčení jehňátek.

Brzy se našli následovníci těchto myšlenek. Hned po vraždění v Hollywoodu, v prosinci 1969 se v obci Flint v Michiganu konala „válečná rada“ studentského hnutí (Flint War Council), které se rozhodlo vyhlásit guerillovou válku západní společnosti. Vznikla tak teroristická organizace Weather Underground, která pak provedla řadu bombových útoků, na Pentagonu, Kapitolu, různé policejní stanice apod.

Zakladatelkou Weather Underground byla Bernardine Dohrnová. Tehdy ve Flintu stála u plakátu zavražděné Sharon Tate a vedla nadšenou řeč o těchto vraždách, za potlesku přítomných hippies.

„Oni ty bohatý prasata zabili a pak v klidu povečeřeli ve jedné místnosti s mrtvolama a ještě tý krávě Tateové strkali vidličku do břicha. Hustý!“

„First they killed those pigs, then they ate dinner in the same room with them, then they even shoved a fork into the pig Tate’s stomach! Wild!“

Časem Dohrnová skončila ve vězení (na pár měsíců), ale když ji pustili tak… pořád nemohu uvěřit tomu co píšu… tak působila dvacet let jako profesorka práva na Centru péče o dítě při právnické fakultě Northwestern University.

V 70. letech ale teror proti západní civilizaci nadchnul i jiné. Unabomber (Ted Kachinski) rozesílal smrtící dopisy od 1978 (zabil 3 lidi a 23 zranil). Odmítal civilizaci, odstěhoval se na místo bez elektřiny a tekoucí vody a rozhodl se bojovat proti nákaze techniky po svém. V 70. letech také začaly bombové útoky ochránců zvířat (Animal Liberation Front, PETA apod.

Tarantinův film je vykládán jako rozloučení se starým Hollywoodem, který díky Mansonovým vraždám přišel o svou nevinnost. Jenže na konci 60.let přišlo o nevinnost celé hnutí hippies. Ve westernech poznáte padoucha, že je neoholený, ošklivý a zamračený. Ale co si má člověk myslet, když vidí tu Sandru Goodovou, jak s nevinným pohledem plaché laně obhajuje hromadné vraždění náhodných cizích lidí a usmívá se plaše do kamery.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist