SVATÉ GRÉTĚ BLEDNE SVATOZÁŘ. PŘITVRZUJE IMAGE I RÉTORIKU

Uveřejněno dne 11 září 2019 000 9:06

Z jejího  vlastního vyprávění  i z jejího profilu na  Wikipedii  vyplývá, že jí diagnostikovali ne jednu, ale tři psychické poruchy: Aspergerův syndrom, obsedantně kompulzivní poruchu a selektivní mutizmus. Drobná a křehká Švédka Greta Thunbergová by podle toho měla zůstávat doma pod dohledem rodičů a terapeutů. Stal se přesný opak. Slávybažní rodiče ji vrhli do spárů globální mašinérie environmentálního alarmizmu, aby z ní vyrobili generační modlu pro mládež středoškolského věku.

Proč právě ona?

Oba jsou umělci. Malena Ernmanová – máma Grety – bývala neobyčejnou zpěvačka díky své multižánrovosti. Zvládala operní zpěv, pop i džez. Před deseti lety reprezentovala zemi tří korunek na soutěži Eurovision Song Contest v Moskvě. Měla  tehdy 38 let , nic nevyhrála, ale nepociťovala zábrany vystupovat v oblečení stejně vyzývavém jako její o polovinu mladší soupeřky. Vždy kráčela s dobou a kdyby tehdy i jen pocítila, že se na ni někdo dívá s němou výčitkou, proč dává ve svém věku na přílišný odiv své vnady, asi by ho neváhala pohnat před soud za ageismus. Tento před deseti lety v ultrapokrokovém ve Švédsku již běžný právní pojem prošel v anglické podobě i do češtiny pro označení  obdoby rasismu a sexismu, tj diskriminace žen .

Gretina máma Malena Ernmanová před deseti lety jako 38-letá 
Zdroj: Wikipedie:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Malena_Ernman#/media/Soubor:Malena_Ernman.jpg

Gretin otec  Svante Thunberg  je synem herce  Olofa Thunberga  a show business má v krvi. Podniká v umělecké branži, píše scénáře, režíruje, produkuje a umělecky vede své svěřence. Neodolal pokušení dirigovat i svou dceru. Vhodnou parketou pro postiženou Gretu se ukázala být kampaň proti klimatickým změnám. Marketingoví specialisté vyrobili loni z Grety hvězdnou osobnost globálního hnutí zaměřeného na středoškolskou mládež. Páteční chození za školu pod záminkou studentských stávek za záchranu klimatu se institucionalizovalo do celosvětového a profesionálně koordinovaného hnutí  Pátky za budoucnost  (Fridays for Future).

Gréta nezklamala sponzory svého otce, když ji loni vzal na klimatickou konferenci OSN do Katowic. Dobře nacvičeným vystoupením tam získala širokou mezinárodní propagandistickou odezvu. Nezklamala jako nová ikona ekoalarmizmu ani na lednovém Mezinárodním ekonomickém fóru v Davosu a od té doby je světovou celebritou navrženou na Nobelovu cenu míru.

Pokud ji chce její otec se svými sponzory udržet na scéně v dosavadním postavení superhvězdy, musí rozšiřovat její marketingový dosah na další demografické segmenty. Její svatozář nevinné středoškolačky, co vzplanula hněvem nad nečinností politiků v otázkách ochrany klimatu, může brzy pohasínat. Svým vrstevníkům se rychle omrzí, pokud jejich nezaujme novými a odvážnějšími činy. Gréta na ně působí jako droga, přičemž dávkování se musí zvyšovat, aby účinek nepolevoval.

Žádná křehotinka

Zdá se, že jí režiséři zvolili osvědčenou taktiku pro dětské hvězdy show byznysu. I Greta mění image. Opouští roli křehotinky a nechává se filmovat v drsnějších exteriérech.

Pokud se dosud mnohým jevila jako kvítek, který je třeba chránit před větrem, vyvolala v polovině srpna kalkulovaný rozruch nástupem na plachetnici, aby na ní dva týdny plula z anglického Plymouthu přes Atlantik do New Yorku. Její loutkovodiči sice avizovali už začátkem léta záměr vyslat ji na zářijovou konferenci OSN do New Yorku lodí, ale úmyslně nechávali kolovat domněnky, že to bude velká plachetnice s pohodlím luxusní extratřídy.

Mediální cirkus s Gretou Thunbergovou připravil světové veřejnosti 14. srpna obrovské překvapení. Šoková vlna se dokonce přelila z Atlantiku do Indo-Pacifiku. Indický byznys-portál Economic Times publikoval zprávu, kterou ilustroval nečekanou fotomontáží. Do záběru Grety stojící na palubě nevelkého plavidla vložil snímky modrého kbelíku z umělé hmoty, na kterém je ručně napsáno “POO’S ONLY PLEASE “, volně přeloženo “Jen velkou potřebu”.

Greta na plachetnici s vědrem jednoznačného určení 
Zdroj: EconomicTimes.IndiaTimes:  https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/with-a-bucket-for-a-toilet-freeze-dried-vegan-food-greta-thunberg -sets-sail-on-zero-emissions-yacht-for-nyc / articleshow / 70669716.cms

Mainstreamové světové tiskové agentury jako AFP a další barvitě vykreslovaly Gretu jako osobnost s obdivuhodnou odvahou. Dva týdny plavby na malé závodní plachetnici sparťanského vybavení bez kabinky s WC, ba i bez umyvadla jí dají zabrat.Nebojácná eko-aktivistka tam nemá žádné soukromí. O skromné prostory na palubě musí dělit se čtyřmi muži: 

  • se svým otcem, 
  • s kapitánem Borisem Hermannem
  • s filmařem Nathanem Grossman 
  • a s Pierrem Casiraghi, který je vnukem zesnulého monackého knížete Rainiera III.

Pro nedostatek místa na postele spí toto kvinteto v kójích. Ty jsou pouze čtyři, takže Hermann spí se střídačku s Casiraghi. Ten sice není korunním princem, ale i tak se princové ve Spojených arabských emirátech podivili prostřednictvím portálu Gulf Times nad poměry hodnými galejníka, nikoli prominentů s mladou ženou a princem na palubě. Pro větší hodnověrnost poskytl portál záběr člena posádky držícího ono univerzální toaletní vědro.

Člen posádky držící na šňůře již zmíněný modrý kbelík 
Zdroj: Gulf Times: https://gulfnews.com/world/europe/climate-activist-greta-thunberg-sets-sail-on-a-zero-emission-yacht-from- uk-to-new-york-1.1565794097841

Greta dokumentuje průběh plavby na svém účtu na sociální síti twitter:  https://twitter.com/GretaThunberg . Milionové investice do propagandistického projektu Greta Thunberg si globální oligarchie pojišťuje víceúrovňovým monitoringem. Veřejnost informuje o trase a poloze plachetnice Malizia II český monitorovací portál Windy.com na webové stránce  https://www.windy.com/greta-thunberg .

Dá se předpokládat, že Greta bude po zakotvení plachetnice v New Yorku mediálně vychvalována za zvládnutí drsných podmínek. Bude moci vystupovat důrazněji než větrem ošlehaná teenagerka, co právě ukázala, že před překážkami neutíká, ale je překonává.

Riskantní metamorfóza

Ráznější vystupování už předvedla krátce před vystartovaním z Plymouthu. Během 5-denní konference hnutí Pátky pro budoucnost (Fridays for Future) ve švýcarském městě Lausanne nechala vyvést z jednacího sálu všechny novináře z obavy, že budou nesprávně interpretovat názorové spory mezi účastníky. Titulek v německém Bild Zeitung uvádí, že je nechala vyhodit (rauswerfen). Projevila se jako tvrdá šéfka 450-členného shromáždění, což byla poloha, v jaké ji lidé neznají. Po chvíli jí musel někdo vlivný zpoza kulis ostře signalizovat, že to s nekompromisností přehnala. Zkrotila se a povolila novinářům návrat do sálu.

Metamorfóza mediálního image Grety z dívčího na plnokrvnější dále pokračovala 10. srpna, kdy přicestovala z Lausanne do  Hambašského lesa  (Hambacher Forst) v Německu. Leží ve spolkové zemi Severní Porýní-Vesfálsko  a energetický koncern RWE tam rozšiřuje těžbu v hnědouhelné revíru ( Tagebau Hambach ). Bránit se mu v tom pokoušejí ekologičtí aktivisté, kteří okupují některé úseky lesa a blokují přístupové cesty. V korunách stromů si postavili domy a kladou fyzický odpor bezpečnostním složkám. Blokády rozsáhlých území lesa označují za projevy občanské neposlušnosti a stupňují konfrontaci s orgány státu. Některé skupiny squatterů vyhrotily formy boje do takové míry, že je Spolkový úřad pro ochranu ústavy  vyšetřuje za projevy politicky motivovaného násilí.

Greta vyslovila během návštěvy u těchto militantních ekologických aktivistů podporu jejich takzvané občanské neposlušnosti v případech,  když nic jiného nepomáhá  a nikdo není ohrožen na životě a zdraví. Nechala se filmovat na schůzce s ekologickými radikály a v přítomnosti maskované ženy, což neušlo pozornosti celoplošných deníků jako Bild Zeitung nebo Die Zeit. Portál druhého z jmenovaných  upozornil , že Greta vyzvala německou vládu k ukončení spalování uhlí jako energonosiče před plánovaným termínem v roce 2038. Akční eko-radikální skupinu  Ende Gelände 2019  vyzvala k účasti na celosvětových stávkách za ochranu klimatu plánovaných na 20. a 27. září.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist