Hořící Amazonie

Uveřejněno dne 12 září 2019 000 13:45

Jak prezident Macron vytočil prezidenta Bolsonara

Hořící Mississippi je film, který zachytil historii USA. A to požár v alegorickém smyslu, boj za občanská práva v roce 1964. I nynější požáry v Amazonii mají svůj přenesený význam. Doložil to francouzský prezident Macron, jenž téma hořící Amazonie prosadil na program summitu G7 v Biarritzu. Čímž si naběhl u brazilského prezidenta Bolsonara, jenž opáčil: „Předložit problémy Amazonie k diskusi skupiny G7, aniž by se jí zúčastnily státy z dotyčné oblasti, připomíná kolonialistický způsob myšlení.“ A konflikt je tu.

Je těžko v něm rozlišit racionalitu od ideologie. Jisté je, že Amazonie opravdu tvoří „zelené plíce planety“, čímž problém ničení tamních lesů překračuje národní zájem Brazílie. Jisté je i to, že Jair Bolsonaro patří mezi politiky označované za populisty, krajní pravičáky, autoritáře či narcisy, kteří jsou progresivní levici trnem v oku. Jenže opravňuje to použít v boji proti nim cokoliv včetně zlopověstných fake news?

I slavná agentura AFP již shrnula dosud zachycené manipulace na webu. Fotky hořící Amazonie, ale prokazatelně roky staré či z jiných oblastí použili sám Macron, chilský prezident Piňera, herec DiCaprio, šampion formule 1 Hamilton či fotbalisté Ronaldo a Suárez. Problém této dezinformace nespočívá v tom, že by existenci současných požárů popírala či naopak nafukovala. Spočívá spíše v podsouvání myšlenky, že požáry vyvolává Bolsonarova vláda. Jako by užité fotky z minulých let nedokládaly ničivé požáry v Amazonii za Belsonarových předchůdců včetně oblíbeného levicového Luly. Ale stal by se on terčem politického tlaku silných průmyslových zemí?

Je to další kamínek do mozaiky posilující dojem účelovosti. Progresisté rádi varují před vyvoláváním strachu a paniky, pokud jde o masovou migraci muslimů. Ale když strach a paniku cíleně vyvolává Greta Thunbergová, je to o. k. Progresisté varují před zhoubným vlivem fake news. Ale když manipulace míří na správný cíl, jsou i fake news o. k. I o tom vypovídá případ hořící Amazonie.

LN, 24.8.2019

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist