PENNY MARKET A CENA ZA EKOLOGICKÝ BLBISMUS

Uveřejněno dne 1 října 2019 000 12:40

Jeden kolega z práce má talent vystihnout věci jedinou poněkud temnou větou. Takže na otázku současné politické, ekonomické, energetické ba i psychologické situace v Evropě, potažmo v celé západní civilizaci řekl : “Německé chyby nejsou nikdy malé.

 
Musel jsem s nim (ne)souhlasit minulý týden, kdy jsem zcela unavený šel kolem německého obchodního řetězce “Penny Market” a potřeboval jsem koupit chleba a Kofolu. Chleba byl hnusný – ještě orosený, jak jej vytáhli z mrazáku, ale pořád lepší než “kamenivo do betonu” alias “pečivo z naší pekárny” které je vždy jak suchary na lodi Bounty.
 
Takže jsem šel k pokladně, kde mi bylo oznámeno, že “taška igelitka už není“, protože Penny Market bojuje za “záchranu ZeměKoule”. A byly mi nabídnuty 3 alternativy :
  1. Bavlněná taška plátěná – viditelně mizerně sešitá – 29,90 kč
  2. Papírová taška velikosti obálky A4 – 15.90 kč
  3. Polyesterová ( !!! ) taška poněkud větší než taška č. 2 a poněkud lépe udělaná než taška č. 1 – 29.90 kč
Takže jsem nákup za 60 dal do tašky za 30 a vydal se k domovu.
Taška
Tušítě v čem je problém ? Korporátní manažer uvažoval tak, že “zachrání ZeměKouli” tím že místo “jednorázové” igelitky nabídne opakovaně použitelné tašky. Problém je ve slově “použitelné” tedy pokud jejich konstrukce a kvalita je tak mizerná že jejich životnost nepřesáhne průměrnou igelitku – pak se záchrana tak nějak nekoná.
 
A pak je tady druhý problém – bavlněná taška k ničemu i papírová taška k ničemu má alespoň tu výhodu, že když se MECHANICKY rozpadnou dříve než igelitka a jsou zahozeny do odpadu – v tom odpadu se i CHEMICKY rozpadnou dříve než POLYETHYLÉNOVÁ taška.
 
Problém té třetí a jediné relativně použitelné “tašky z Penny” je že je z POLYESTERU alias POLYETHYLEN-TEREFTALÁTU – což je materiál – stejný jako PET láhve – daleko méně “biokompatibilní” než původní materiál igelitek, jehož odolnost a neodbouratelnost v životním prostředí dosahuje vrcholu z běžných komerčních plastů. Jinými slovy – původní igelitky např. bylo možno legálně pálit jako petrolej, parafín, nebo topnou naftu – nové tašky kvůli rakovinotvorným zplodinám takto likvidovat nelze – BLAHOPŘEJEME.
 
Není to jen problém náhrady neškodného plastu “králem neodbouratelného plastu“. Je to skoro jako nějaká choroba. Příklad : EU a potažmo Německo chce snížit emise automobilů – místo aby propagovalo auta na zemní plyn postavená na současných motorech, která mají rozumný dojezd a ještě se dají rozumně natankovat v již existující síti čerpadel a navíc si odpadním teplem v zimě zatopíte – propaguje následující úchylný “energetický řetězec” :
  • Jaderné elektrárny se zavřou
  • Zemní plyn se doveze z Ruska
  • Spálí se v plynových elektrárnách, čímž se ztratí 60% energie, kterou se v plynovém autě dá topit.
  • Elektřina se rozvede ( zatím nedostatečnou ) elektrickou soustavou do ( zatím nedostatečné ) sítě nabíjecích stanic.
  • jimi se nabijí drahé, hořlavé a toxické lithiové akumulátory, což trvá dlouho a nezajistí to dojezd ani jako flaška plynu
  • jimi se pohánějí elektromobily, které díky zrátám v “úchylném řetězci” nemají “ani Joule nazbyt” – viz malý dojezd a žádná energie na topení.
BLAHOPŘEJEME – Německé chyby nejsou nikdy malé a polyesterová “Penny Taška” je toho malou ukázkou.
 
Poznámka při druhém čtení : tento problém je obecný – ekologisti čacky bojují proti relativně neškodnému polyethylénu, ale co s PET lahvemi – se vyřeší tak, že USA a Číňani je odvezou do spalovny – rakovina – nerakovina – a Indové do Brahmaputry – Ať se světový oceán poměje…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist