Dává honba za snižováním emisí u automobilů nějaký skutečný smysl? Nikoliv!

Uveřejněno dne 1 října 2019 000 12:42
Jakou část problému vyřešíme tím, že budeme eliminovat emise automobilů? Nebo zase jen plýtváme energií pro ošálení vlastního svědomí?

Když se tu v diskusi k mému poslednímu příspěvku objevila výzva, abych vysvětlil tu zaoceánskou loď, vzpomněl jsem si, jak mě někdy před rokem zaujal jeden článek o kontejnerových lodích, které vyprodukují stejně emisí jako 50 mil. automobilů, přivedl k mnoha dalším a nakonec k nápadu, trochu si to sám propočítat.

Ale možná, že nemám pravdu a někde dělám v těch orientačních výpočtech chybu, nebo jsem správně neumístil desetinnou čárku, nebo jsem dokonce pozbyl rozumu. Všechno je možné. Pokud ano, prosím o uvedení na pravou míru, ale pomocí čísel, nikoliv nějakých dojmů. Opravdu bych nerad jednou umřel jako šiřitel nesmyslů a škůdce planety.

Vezmeme-li v úvahu jen opravdu ty největší kontejnerové lodě, tzn. ty s kapacitou 11.000 – 15.000 TEU, kterých údajně na konci roku 2011 plulo nějakých 120 a v témže roce si jen Maersk objednal dalších 20 s kapacitou 18.000 TEU, pro jednoduchost tedy počítejme, že jich dnes slouží nějakých 150-200.

Pokud by každá z těchto 150 – 200 lodí absolvovala pouze jednu plavbu ročně, což je nesmysl, protože by se rejdaři nikdy nezaplatila, muselo by na zemi jezdit 7,5 – 10 mld. automobilů, aby vyprodukovaly stejné množství emisí. Podíváme-li se však na jízdní řád těch opravdu největších třídy Maersk Triple E-class, kterým trvá cesta s Brém do Šanghaje přesně měsíc, ač je z ekologických důvodů nejpomalejší, můžeme počítat, že tyto lodě zvládnou tuto trasu až 12x za rok. Co to tedy udělá s výpočtem? Tolik emisí by dokázalo vyprodukovat 90 resp. 120 mld. (ano miliard, nikoliv milionů) automobilů, tedy cca 100x více, než jich dnes jezdí po planetě !!! Nebo trochu jinak. Každý ze 7 mld. jedinců by musel vlastnit a používat alespoň 10 aut!!! Opravdová šílenost !!!

A víte, co to znamená, když se to konfrontuje s nedávno slavnostně dohodnutým snížením emisí o 35% do roku 2030 v EU, navíc pouze u osobních a dodávkových automobilů? I kdybychom od zítřka okamžitě přešli na elektromobilitu a žádné doprovodné emise nezapočítali, tak jsme vyřešili pouhé 1% emisí!!! A pokud bychom vzali v potaz kompletní lodní přepravu, ne jen odhadem cca 25% té kontejnerové, ale k tomu ještě třeba tu leteckou, pak bychom zcela určitě nehovořili ani o 1‰! Připadá Vám to smysluplné? Pokud ano, pak si představte, že bychom v rodinném rozpočtu jako největší problém řešili, kde ušetříme měsíčně třeba 30 korun, ale spíše jen 3 Kč a trávili bychom celé dny. Stále ještě Vám to připadá normální?

A což to takto podobně přepočítat jen na tu námořní přepravu surovin pro výrobu lithia, kobaltu a mědi ze světových ložisek k výrobcům finálních surovin, finálních výrobků a od nich k výrobcům automobilů? Samozřejmě, že po moři, nebo Vás napadá nějaká jiná levnější a ekologičtější varianta? Snad jedině pomocí kvantové teleportace, ale i když se prý již před 15 lety podařilo teleportovat atomy, tam to máme asi ještě hodně daleko. Nebo snad budete souhlasit s otvíráním dolů a hutí v EU, pokud se dostatek těchto surovin na jejím území vůbec nachází, což zatím vůbec nevypadá nadějně a ani Cínovec to zřejmě nevytrhne? Takže rozum do hrsti a rychle z hrušky zpátky na zem!

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist