I Babiš si někdy zaslouží pochvalu

Uveřejněno dne 9 října 2019 000 11:43
Nejsem a nejspíš nikdy nebudu příznivcem či voličem Andreje Babiše. Ale teď mě potěšil, takže ho musím férově pochválit. Potvrdil, že není gretén (fanatický vyznavač Grety Thunbergové).

Často píšu kriticky právě o fanaticích, kteří vedou svatou válku se změnou klimatu. Mně nevadí, že se snaží chránit životní prostředí, v tom s nimi souhlasím, ale vadí mi, že to dělají prakticky pouze v Evropě (což je dnes asi nejekologičtější část světa) a navíc způsobem, který klimatu nijak zvlášť nepomůže, za to ale pořádně vyvětrá naše peněženky, zatímco se tomu budou v Číně, Rusku, Indii, ale i USA a spoustě dalších zemí smát.

Proto mám radost, když se najdou politici, kteří k tomuto tématu přistupují rozumně. Naštěstí k nim patří i český premiér Andrej Babiš. Ten včera vystoupil na klimatické konferenci ve sněmovně a řekl, že ke změně klimatu je třeba přistupovat racionálně. Nikoliv tak, aby se z boje proti změnám stalo fanatické náboženství. „Je třeba vnímat, že není možné to přehánět, mluvit o tom, že kvůli klimatu nebudeme mít děti, že kvůli klimatu budeme vegetariány,“ prohlásil.

Česko podle něj ponese vzhledem k průmyslovému základu hospodářství nejvyšší náklady odchodu od uhlí. Je proto třeba požadovat, aby cesta k neutralitě byla spravedlivá z hlediska rozdělení dopadů a kompenzací dopadů na občany.

Babiš zdůraznil, že dokud se ke snižování emisí nepřidají Čína a USA, je cíl globální uhlíkové neutrality nereálný. S těmito slovy naprosto souhlasím.

Ekologičtí aktivisté už samozřejmě Babišovi stihli za jeho racionální přístup pořádně vynadat. Podle mě si zaslouží kritiku za spoustu věcí, ale zrovna za tohle mu zde veřejně tleskám.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist