„To máme jezdit na kole?” Babiš tvrdě zúčtoval s Bursíkem. A bylo toho víc, Gretu nepotěší

Uveřejněno dne 9 října 2019 000 11:47

Exministr Bursík je negativní postava a ekologický fanatik, chtěl by nám jen zakazovat. ParlamentnímListům.cz to řekl premiér Andrej Babiš. V rozhovoru, jehož druhou část připravujeme, mluví též o aktivistce Gretě a klidní hysterii, která se kolem tématu klimatu rozpoutala.

Evropa jde v oblasti ochrany klimatu příkladem, ale nic to podle českého premiéra nevyřeší, pokud ji nebude následovat i zbytek světa. 

„Evropa způsobuje jen devět procent emisí, musí nás následovat celý svět. Teď jsem znovu viděl, že Afrika sází na uhlí, a byl jsem v Turecku, kde je lignitový důl vedle té neslavné Adularye. Mimo Evropu se budují elektrárny s účinností 22 procent a my máme zavírat elektrárny s účinností 43 procent? Vidíte ten nepoměr?“ konstatuje Babiš.

Odmítá rovněž návrhy, aby se svět začal více zaměřovat na elektroautomobily a tvrdě kritizuje bývalého ministra životního prostředí za Zelené Martina Bursíka. Ten podle Andreje Babiše nadělal České republice velké škody a jeho vinou není stále dostavěn Temelín.

„Bursík navrhuje pražský zákaz aut se spalovacím motorem. Podle mě to je ekologický fanatik, který tu sehrál velmi negativní roli. Kvůli němu nemáme ani dostavěný Temelín. Bursík dnes radí Pirátům v Praze a vymýšlí zcela nesmyslné zákazy. Asi budeme všichni jezdit na kole… Nebo já nevím,“ sděluje předseda vlády na adresu někdejšího šéfa Zelených.

Na projev švédské ekologické aktivistky Grety Thunbergové v New Yorku se dle svých slov premiér sice těší, ale dodává zároveň, že se musíme chovat racionálně. 

„Některé její názory mi připadají extrémní, že nemáme lítat letadly nebo nejíst hovězí maso. Změny klimatu existují, my je v České republice řešíme. Jde hlavně o vodu, musíme zadržovat vodu v krajině. Chceme vysázet 10 milionů stromů, starat se o naši přírodu, lesy, likvidovat kůrovce, to všechno s ministry Brabcem a Tomanem děláme. Tady je naše podpora a starost o přírodu. Znovu opakuji, že Evropa tohle nemůže zvládnout sama, musí nás následovat i ostatní,“ říká premiér Babiš pro PL.
Více se dozvíte v kompletním rozhovoru s premiérem Babišem, který na PL vyjde ještě během středy.
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist