OSN umlčuje kritiky a zakazuje ekonomikám podporujícím uhlí účast na klimatickém summitu

Uveřejněno dne 23 října 2019 000 9:04

Japonsku, Jižní Africe a Austrálii odmítly platformu, aby mohly promluvit na klimatickém summitu příští týden, jelikož v rozporu s osobní angažovaností generálního tajemníka OSN António Guterrese za vyhlášení nouze kvůli klimatické změně podporují uhlí.

Šestnáctiletou klimatickou aktivistku Gretu Thunberg tam však díky zvláštnímu osobnímu pozvání od samotného Guterrese slyšet bude.

Uhlí se vynořilo před pondělním klimatickým summitem v New Yorku jako klíčový problém, toho se podle očekávání zúčastní 63 zemí splňujících přísnou podmínku, že podporují stejný postoj, jako má OSN, uvádí koncept rozvrhu této akce, který viděly Financial Times.

K těm jiným disidentským hlasům paří i USA, které odmítly Pařížskou klimatickou dohodu 2015, stejně jako Brazílie a Saúdská Arábie, které tento klimatický pak kritizovaly.

Prezident Donald Trump Spojené státy z této dohody stáhl jako součást plnění svých kampaňových slibů, neboť ji prohlašoval za nepřívětivou k podnikání.

Ten také pozvání k účasti na tomto summitu OSN odmítl.

Avšak některé ze zemí zamilovaných do uhlí, jako Čína a Indie, tj. dva největší světoví stavitelé nových uhelných elektráren, dostanou speciální privilegium tam promluvit, uvádí se v konceptu agendy této akce podle Times. Také tam bude Jižní Korea.

„Na toto pódium se smí dostat, aby tam vystoupili, jen ti nejsmělejší, co provádí ty nejvíce transformující aktivity,“ řekla ve středu Amina Mohammed, náměstkyně generálního tajemníka OSN.

Guterres v dopisech a v rozhovorech s hlavami států požadoval, aby země, které se tohoto summitu zúčastní, zastavily budování nových uhelných elektráren, zredukovaly fosilní paliva pomocí jejich náhrad a aby se zavázaly k nulovým emisím do roku 2050.

To přichází po jeho letošním varování, že na tomto summitu budou vyslyšeni pouze vůdci s jasným klimatickým akčním plánem, jak hlásí SBS News.

„V souboji s klimatickou změnou podléháme. Náš svět není schopen dostat se na cestu směřující ke splnění Cílů trvale udržitelného rozvoje,“ řekl.

Guterres varoval: „Klimatická změna není jen hrozbou až pro konec tohoto století, nýbrž klimatická změna je už teď pro naši společnost tragickým problémem.“

Drew Angerer/Getty

SIMON KENT

19 Sep 2019

Tento velikán globální moudrosti se kromě boje proti největší hrozbě pro planetu, jímž je uhlí, angažuje také v boji za to, aby lidé nebojovali proti falešným hrozbám, které jsou ve skutečnosti nadějí, jako je stěhování afrických národů do Evropy aj., jak ukazují např. tyto články:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist