Projev Grety … před sedmdesáti lety

Uveřejněno dne 6 listopadu 2019 000 12:32
Soudruzi a soudružky, jsem Greta, vaše nová představitelka zelené politiky. A Greta znamená, že plán ochrany ovzduší se bude plnit nejméně na 120 procent!

(Je 25. 2. 1948 a právě probíhá sjezd ÚV ZSČ, coby Ústředního výboru Zelené strany Československa. Pozvaná Greta přichází k řečnickému pultíku se sedmnácti mikrofony).

Soudruzi! Pravě se vracím z OSN a soudruzi z OSN naše požadavky a návrhy přijali a pověřili mě vedením a rekonstrukcí naší politiky v zájmu ochrany prostředí!
(potlesk a výkřiky ‚hurá‘)

My teď budeme dělat tak, jak se to má a jak je to správné, aby to bylo tak, jak to má být. S popírači klimatické změny už se nebudeme párat, soudruzi! Měli čas na to, aby pochopili, ale neučinili tak. Teď už je pozdě a vítr klimatické revoluce tyhle ztroskotance odvane na smetiště dějin, soudruzi! Oni tvrdí, že se nic neděje, že žádná klimatická změna není. Chtějí si dál žít podle svého a jezdit si svým osobním autem v soukromém vlastnictví, a to my jim zatneme tipec! Jestli si tohle někdo myslí, tak ať si to radši nemyslí! S takovými my uděláme krátký proces, soudruzi! Ať si tihle znečišťovatele a revizionisti nemysli, že je neznáme! My je známe! Skoncujeme s nimi, ale i s kapitalistickými imperialisty, soudruzi, co si za špinavé dolary kupují odpustky na oxid uhličitý a klidně dál znečišťují a vykořisťují!

Přejde je smích, ty zaprodance! My tento svůj boj povedeme bez ohledu na oběti, houževnatě, cílevědomě, do té doby, až jejich panství bude smeteno. A já vám říkám, soudruzi, že toto je jenom začátek! Změna přichází, ať se jim to líbí, nebo ne!
(silný, dlouhotrvající potlesk, Greta upíjí na pultíku připravený džus – bio).

Soudruzi! Je nutné učinit okamžitá opatření. A já vám říkám, že první co se bude muset poroučet je ÚV. Ano, ÚV je centrem všeho zla. My ÚV zakážeme!
(šum a neklid v sále, zejména v první řadě sedící členové předsednictva ÚV ZSČ jsou šokováni a dívají se ustrašeně na sebe. Nejvíce vyděšen je druhý místopředseda ÚV soudruh Červený, který nejen že se nevhodně jmenuje, ale na kterého navíc minulý týden přišlo občanské upozornění z místa bydliště, že v jeho domácnosti byla minulý týden použita nejméně dvě plastiková šťourátka do ucha a jedno brčko, a který to tudíž má nahnuté. Ke Gretě přistupuje z levé strany pultíku asistent a něco jí šeptá). Chci říci SUV, ano, SUV zakážeme (uklidnění v sále, souhlasné přikyvování zejména z první řady, kde je patrné uvolnění).

Dále zakážeme výrobu elektřiny z jakýchkoliv jiných zdrojů než námi schválených obnovitelných! Toto bude s okamžitou platností od prvního ledna příštího roku – a žádné ale! Víme, soudruzi, že někteří zpátečničtí vědci, zejména fyzikové, tohle zpochybňují a tvrdí, že to nejde. Zdůvodňují to tu nedostatečnou infrastrukturou, onde nějakými fyzikálními zákony o přenosu a uchování energie, ale já vám říkám, soudruzi, že nás tihle fyzikové s těmi svými přírodními zákony už dlouho srát nebudou! Buď pochopí kde je jejich místo a jaké fyzikální zákony my potřebujeme, nebo je postihne revoluční spravedlnost, soudruzi! Ať si nemyslí, že nás zastaví. Kdo seje vítr, sklízí bouři! Barikáda má jen dvě strany a kdo nejde s námi, jde proti nám!
(mohutný potlesk)

Každého kulaka co nehledí na uhlíkovou stopu hovězího dobytka a odmítne zlikvidovat stáda, zlikvidujeme my! Zavedeme rovněž uliční výbory, soudruzi, které nám budou hlásit ignoranty grilující steak na dřevěném uhlí a kteří tak pro vlastní potěchu znečišťují ovzduší nám všem. A já vám říkám, že s těmi zatočíme, že se budou divit!

Soudruzi – ochraně životního prostředí třikrát hurá!

(frenetický potlesk vstoje, nadšení nezná mezí, ‚hurá‘ se křičí ne třikrát, ale desetkrát, stokrát. Greta sbírá si poznámky, při odchodu praví k pobočníkovi „Tak já teď jdu, a vy tady zatím budete dávat pozor a zítra mi budete hlásit, který z těch mizerů přestal tleskat jako první“).

Poznámka autora: no tak teď už doblbneme. Ono to celkem stačí. Ale nějak mi to nedá a proto teď pozor, soudruzi, kontrolní otázka: kdo je autorem následujících citátů:

1: Přejde vás smích! My tento svůj boj povedeme bez ohledu na oběti, houževnatě, cílevědomě, do té doby, až vaše panství bude smeteno!

2: Těm, co se nás bojí, vzkazuji: toto je jenom začátek! Změna přichází, ať se vám to líbí, nebo ne!

Jeden citát pochází od Grety ze září roku 2019. A jeden z nich pronesl Klement Gottwald na půdě parlamentu v prosinci 1929.

Poznáte, kdo řekl který?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist