Proč ekoteroristi skrývají své tváře?

Uveřejněno dne 11 března 2020 000 12:31
Tak nám partička aktivistů, já říkám ekoteroristů, zase nelegálně někam vlezla a něco blokuje. Mají zakryté tváře a odmítají zveřejnit svou totožnost. Proč to dělají?

Tentokrát si ekoteroristé vzali na mušku rypadlo v dole Vršany. Protestují prý proti prodeji elektrárny Počerady. Tu nyní vlastní ČEZ a chce ji prodat firmě Seven Energy. Ekoteroristům se to ale nelíbí. Elektrárnu je prý nutné okamžitě zavřít. Stejně jako důl Vršany, kde se těží hnědé uhlí.

Nechci se teď zabývat tím, že se u nás z uhlí stále vyrábí asi polovina elektřiny a spousta tepla. Kdybychom poslechli ekoteroristy, tak bychom dopadli hodně zle. Ale to každý rozumný člověk ví, dokonce i ten, který smýšlí ekologicky a taky volá po nahrazení uhlí něčím jiným. Všichni tito lidé si totiž uvědomují, že to zkrátka a dobře nejde ze dne na den.

Zaujalo mě něco jiného, a sice to, že ekoteroristé mají zakryté tváře a odmítají zveřejnit svou totožnost. To je totiž novinka. Různé aktivistické akce už tady byly. Organizovali je třeba Greenpeace nebo Hnutí Duha. Normálně se k nim hlásili.

Nyní tady ale máme anonymní partičku. Jejich podivné počínání může mít různé důvody. Mne napadají asi 4.

Prvním může být strach nést odpovědnost za své činy. Obsazením rypadla totiž ekoteroristé porušují zákon a hrozí jim postih. Možná peněžitý trest, možná i trestní stíhání. Poškozená firma může také požadovat náhradu škody, jako to udělaly Severočeské doly, když jiní ekoteroristé obsadili pro změnu důl Bílina.

Druhým může být obyčejný stud. Zkrátka nechtějí, aby je poznali jejich známí či příbuzní. Nebylo by se co divit, jejich počínání je trapné a drtivá většina veřejnosti ho odsuzuje. Na druhou stranu by ale v tomto případě bylo s podivem, že tam vůbec lezli.

Třetí možností je, že jde pouze o najatou partu. Zkrátka jim někdo za tento humbuk zaplatil. Zde by se nabízela otázka, kdo a proč? Největší ekonomický zájem na rychlém ukončení těžby a využívání uhlí mají jednoznačně lidé, kteří stojí za obnovitelnými zdroji energie, tedy solárními a větrnými elektrárnami. Vyšetřování tzv. solárního boomu ukazuje, že jde často o velmi podivné existence s vazbami na organizovaný zločin. Nedávno jsem si přečetl, že třeba v Itálii ovládá větrný byznys sicilská mafie. Dost možná mají prsty i u nás.

Napadají vás další důvody, proč si ekoteroristi zakryli své tváře? Napište mi je do diskuse pod blogem.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist