Rypadlo obsadili zločinci, ne aktivisté

Uveřejněno dne 11 března 2020 000 12:32
Ve zpravodajství o akcích zelených aktivistů se často věci nenazývají pravým jménem. Zkresluje to podstatu konkrétních skupin, ale i celého hnutí.

Nepovolené vniknutí na cizí pozemek, tak se jmenuje skutek, kterého se dopustilo osm lidí, kteří obsadili rypadlo v hnědouhelném Lomu Vršany. Ze slova nepovolený je jasně patrné, že takový skutek český právní řád nepovoluje. Vlézt někomu na pozemek, notabene oplocený je prostě zakázané. Zakazuje to občanský zákoník, zakazuje to i trestní zákoník a v případě uhelného lomu zakazuje vstup neoprávněných osob i báňský zákon.

Nic z toho, tedy ani zákon, ani plot, ba ani dobré vychování nezastavilo osm lidí, kteří se kolem šesté ráno usídlili na třicet metrů vysokém rypadle ve Vršanech. Sami tak vědomě překročili hranici mezi normálním životem a životem za hranou zákona. Už to nejsou běžní lidé. Už to dokonce nejsou ani běžní aktivisté. Už jsou to pachatelé.

Jejich vzorec uvažování pracuje s důležitou veličinou, jež se jmenuje „udělat kravál“. Čím dál bude tento krok za hranicí zákona, tím to bude lepší, protože mentálně spřízněným novinářům se téma lépe prosadí v jejich redakcích. V důsledku je přitom jedno, jestli porušují zákony na ochranu soukromého majetku, jako je tomu nyní v českém lomu, nebo nařízení o uzavření přístavů, jak to udělala loď plná ilegálních migrantů v Itálii, či se přilepují k ulicím, nebo blokují dopravu. Důležité je, že porušují zákony.

Dělají to z několika důvodů. Kromě získání pozornosti médií je jejich motivací vlastní pohrdání zákony a také vědomí, že v jejich případě tresty za porušení zákonů nebudou nijak tvrdé. To je neodolatelný koktejl!

Zároveň jejich jednání a požadavky ukazují, že jde o lidi, se kterými se nedá vést racionální diskuze. Nerespektují vlastnická práva ani k pozemkům, ani k ničemu dalšímu, čeho se jejich požadavky týkají (tentokrát chtějí zavřít Lom Vršany, Elektrárnu Počerady, Elektrárnu Chvaletice) a jediné co uznávají, je splnění jejich požadavků. Pozice těchto pachatelů je evidentní ze zprávy, kterou o jejich porušení zákona přinesly Novinky.cz: …nechtějí pasivně přihlížet tomu, „jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk“. (celý článek zde) Že jde také o světlo, teplo, pracovní pozice, to už neberou na vědomí. Stejně jako všechny další souvislosti výroby elektřiny, nebo vzniku emisí.

Kdyby dokázali aktivisté tohoto typu uvažovat o všech dostupných faktech, pochopili by, že stát se kvůli energetickému využívání uhlí pachatelem v Česku je z hlediska globální produkce emisí úplně zbytečné. Ovšem tam, kde by mělo smysl podnikat akce – a vůbec nemusejí být nezákonné – proti znečišťování životního prostředí, tak tam nikdo z aktivistů, ani z čerstvých „přestupkářů“ nepojede.

Veřejnost i politici by měli jejich akce i požadavky ignorovat. A policie by vůči nim měla být nekompromisní, stejně jako státní zástupci.

Protože, což tihle lidé zase nevědí, o budoucnosti uhlí a elektráren, se rozhoduje v laboratořích a výzkumných ústavech, ne na nezákonně obsazeném rypadle.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist