Pokrokoví vůdci Amazonie chtějí od ‚bohatých zemí‘ 30 miliard ekologických reparací

Uveřejněno dne 19 března 2020 000 11:29

Řím – Skupina regionálních vůdců z Amazonie v pondělí ve Vatikánu navrhla, že by bohaté národy měly být přinuceny k odškodnění za ekologické škody způsobené těmto tzv. „plicím planety“.

V rámci vatikánské Pan-Amazonské synody se shromáždili i brazilští guvernéři stejně jako zástupci vlád amazonských zemí na speciálním summitu svolaném Pontifikální akademií věd, na němž vyvolávají, že Amazonie je přirozenou žumpou uhlíku, která uvolňuje kyslík pro zbytek světa, za což si zasluhuje kompenzaci.

Guvernér Wellington Dias z brazilského státu Piauí navrhl vytvoření trvalého Panamerického fóra na obranu Amazonie, s čímž získal jednohlasný souhlas ostatních guvernérů a účastníků.

„Vědci poukazují na ohromné riziko klimatické změny na planetě a na to, jak je zapotřebí tento problém řešit daleko rychleji,“ řekl pan Dias. „Brazílie, jakožto země, která pohlcuje oxid uhličitý a emituje kyslík, má za to tudíž odhadem za ostatním světem pohledávky za 30 miliard $.“

Tyto peníze, řekl Dias, by měly jít do finančních fondů na řešení škod způsobených životnímu prostředí „bohatými zeměmi,“ které mají na naší planetě kvůli své vysoké úrovni pažravé konzumace největší odpovědnost za emise skleníkových plynů.“

„Svět po celou svou historii zakládal svůj rozvojový model na odlesňování, na ničení přírody,“ řekl Dias. „Ovšem historicky byla jak Evropa, a i taky Vatikán pokryty lesem.“

Nakonec tohoto pondělního summitu vydali regionální vůdci deklaraci, kterou také poslali papeži Františkovi, ve které nastínili svůj návrh na „trvale udržitelný vývoj Amazonie.“

„Bohaté země musí rozšířit svoji finanční angažovanost do uznání hodnoty Amazonií poskytovaných ekologických služeb, z nichž tyje celé lidstvo, a které je tak při životě udržováno Amazonií,“ prohlašuje deklarace, spolu s čímž podporují návrhy uváděné papežem Františkem v jeho ekologické encyklice Laudo Si.

„Vyžadujeme naléhavý konsensus pro regulaci podle článku 6 Pařížské klimatické dohody, aby byly poskytnuty finanční kompenzace pro redukci emisí, byla uskutečněna potřebná zabavování a zajistila se údržba uhlíkové žumpy v Amazonských pralesích,“ uvádí se v tom.

Brazilské vlády rovněž zdůraznili svůj odpor k vládě národního populisty Jair Bolsonara, který zaujal k tzv. klimatické krizi poněkud skeptický postoj. Bolsonara obvinili, že dovolil nárůst ilegálního zabírání amazonských pozemků a odlesňování.

Na tomto vatikánském summitu byl i zástupce Bolsonarovy administrativy a ten popíral, že v Amazonii by byla nějaká environmentální krize.

„Pro ty povídačky o ekologické krizi v Brazílii, není žádné ospravedlnění,“ řekl v protikladu k tvrzením pronášeným na této synodě Fábio Mendes Morzano, tajemník pro národní suverenitu a občanské záležitosti na ministerstvu zahraničních věcí.

Jak poukazovali někteří pozorovatelé, tak Amazonská synoda 2019 měla zajištěnou účast takové „skupiny účastníků, kteří byli pečlivě vybráni právě proto, aby byl vytvořen předurčený výsledek.“

Pondělního summitu se účastnili 3 ministři a 30 guvernérů z Brazilské Amazonie stejně jako z amazonských regionů Kolumbie, Ekvádoru, Bolívie, Peru, Venezuely, Guayany a Surinamu spolu se zástupci Katolické církve a také americký biolog Thomas Lovejoy.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist