Holandští stavební dělníci protestují proti ekologickým předpisům

Uveřejněno dne 19 března 2020 000 11:31

Haag, Holandsko (AP) – Tisíce holandských pracovníků ve stavebnictví se ve středu v rámci posledních rozsáhlých demonstrací proti ekologistickým politikám nahrnuly do Haagu, aby protestovaly proti restrikcím, které vnímají jako ochromující pro jejich průmysl.

Ústřední park v Haagu se ráno zaplnil náklaďáky, bagry, jeřáby a stavebními dělníky v oranžových dobře viditelných vestách. Demonstrace na několik hodin rozvrátila v Haagu dopravu, čímž přinutila policii, aby zablokovala hlavní silnici do města, čímž tak zabránila příjezdu dalších náklaďáků do města.

Tento průmysl protestuje proti vládním limitům na emise dusíku a proti předpisům na dopravu písku a hlíny znečištěné nepatrným množstvím chemikálií známých jako PFAS, které se používají v hasících pěnách, v nepřipékavých hrncích a pánvích, v nepromokavých oděvech a v mnoha dalších věcech v domácnostech a v osobním vybavení.

Tyto protesty předvádí, jak obtížené je pro holandskou vládu protlačit reformy s cílem vyčištění životního prostředí a s cílem snížení emisí, aniž by poškodili klíčové průmysly jako je stavebnictví a zemědělství.

Holandští sedláci v posledních týdnech uspořádali dvě demonstrace proti vládním ekologickým předpisům. Také němečtí sedláci minulý týden uspořádali podobný protest.

Předseda zastřešující organizace stavebního průmyslu Maxime Verhage ve středu demonstrantům řekl: „Chceme pracovat. Vládo, udělej s tím něco.“

Holandští stavební pracovníci se ve středu 30. října 2019 v holandském Haagu shromažďují na demonstraci proti ekologistickým vládním předpisům. Tento průmysl protestuje proti vládním limitům na emise dusíku a předpisům o dopravě písku a zeminy obsahující nepatrná množství chemikálií známých jako PFAS.  (AP Photo/Mike Corder)

Jeho organizace provedla průzkum mezi svými členy, který ukázal, že asi 308 projektů v hodnotě přes 3 miliardy eur byly limity na PFAS těžce postiženy.

Vláda slíbila, že uvolní určité své směrnice, aby stavebníkům pomohla.

„Tato země nebude ochromena,“ řekla stavebním pracovníkům ministryně zemědělství Carola Schouten.

Také učitelé v celé zemi plánují na příští týden stávku, aby protestovali proti svým pracovním podmínkám.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist