Ale ale: Zelená energie? Německo řeší problém. Jde o lidské životy

Uveřejněno dne 3 dubna 2020 000 12:56

Už i Spolková agentura pro životní prostředí, o které nelze říci, že by se stavěla nepřátelsky k získávání energií z obnovitelných zdrojů, tvrdí, že německou energetiku čeká po jejím předpokládaném zezelenání velký problém. Problém v podobě desítek tisíc tun odpadu ročně z větrných elektráren, s nímž nebude snadné se vypořádat. Tyto větrné elektrárny mohu prý jednoho dne i zabíjet, protože jednoho dne mohou přispět k vyššímu výskytu rakoviny v populaci.

Kabinet kancléřky Angely Merkelové chce jít ostatnímu světu příkladem a hodlá nechat německou energetiku zezelenat. Ukazuje se však, že tento plán naráží na řadu problémů. Server listu Die Welt napsal, že si naši západní sousedé lámou hlavu např. s tím, jak jednoho dne naloží s nebezpečným odpadem z elektráren, až doslouží. Až vyprší jejich životnost, Němci budou muset rozhodnout, co udělat se 70 tisíci tun odpadu. Na hrozící problém upozornil Spolkový úřad pro životní prostředí.

S masivní pomocí dotací jsme postavili řadu větrných turbín, ale nikdo nepřemýšlel o tom, co se se zařízeními stane až doslouží,“ varoval už v loňském roce ředitel společnosti Remondis Herwart Wilms. Jeho firma se zabývá právě nakládáním s odpady. Upozornil, že rozumně, to jest s přijatelnými náklady, naložit s vysloužilými lopatkami rotorů větrných elektráren v podstatě v tuto chvíli není možné.

Ve stejné době ujišťoval prezident Německé asociace větrné energie (BWE) Hermann Albers veřejnost, že obavy o to, co se stane s vysloužilými elektrárnami jsou neopodstatněné. „Obavy, že se stát bude muset v budoucnu vypořádat s haldami starých listů rotorů je víc než neopodstatněná,“ prohlašoval prezident sebevědomě.

Jenže se zdá, že jeho optimismus nebyl namístě. Dokonce i Spolková agentura pro životní prostředí, o které v žádném případě nelze říci, že by se stavěla nepřátelsky k získávání energie z obnovitelných zdrojů, varuje, že Německo čeká velký problém.

S odvoláním na studii odborníků, která má dvě stě padesát stran, agentura varuje, že otázka nakládání s vysloužilými elektrárnami v žádném případě není vyřešenou záležitostí. Naopak.

Předpokládaná životnost listů větrných elektráren je 20 až 30 let. Jen v roce 2021 jich může dosloužit tolik, že stát bude muset vyřešit otázku, kam s 50 tisíci tun odpadu, ve který se listy rotorů změní. V roce 2038 už to může být 70 tisíc tun. Za jediný rok. Listy rotoru obsahují uhlíková vlákna, která jsou podle Spolkové agentury pro životní prostředí současnými metodami jen obtížně recyklovatelná.

Současné technologické postupy umožňují listy rotorů např. spalovat, jenže to má háček. Spolková agentura spadající pod ministerstvo pro životní prostředí varuje, že při teplotách nad 650 stupňů celsia se ze starých listů rotorů mohou do ovzduší uvolňovat rakovinotvorné látky podobné jako u azbestu.

Die Welt k tomu dodává, že to není jediný problém. Provozovatelé větrných elektráren, kteří hojně využívali dotačních titulů, dosud neinvestovali dost do budoucí demontáže a recyklace svých zařízení. Spolková agentura předpokládá, že v roce 2038 bude na recyklace scházet 300 milionů eur. Agentura proto Spolkovou vládu vyzývá k přísnější regulaci tohoto odvětví a vytvoření tlaku na výrobce, aby si vytvářeli větší finanční rezervy.

Pokud se nebudou listy rotorů spalovat, mohou být využity jako podkladový materiál při stavě silnic. Ale ani tady to nebude bez problémů. Na to, aby bylo možné tento odpad využít v této oblasti, ho prý zase bude příliš málo.

Vedle stížností ochránců přírody, kteří varují, že turbíny jsou nebezpečné např. pro ptáky, je tato studie další ranou pro dosud vzkvétající průmysl výroby větrných turbín. Čeká se, že dojde k zavření několika továren a jejich zaměstnanci si budou muset hledat uplatnění jinde.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist