Padesátka rakouských hasičů hasila Teslu, vůz byl poté tři dny v lázni

Uveřejněno dne 3 dubna 2020 000 12:59

Na padesát hasičů muselo v rakouském Tyrolsku vyjet hasit elektromobil značky Tesla. Vozidlo začalo hořet poté, co řidič při nehodě narazil do stromu. Po uhašení navíc muselo být vozidlo na 72 hodin uloženo do štěrkové jámy, kde je chlazeno, mohlo by totiž kdykoliv znovu vzplát.

Nehoda se odehrála na začátku října a řidič při ní utrpěl vážná zranění. Po nárazu zůstal uvězněný v autě, ze kterého ho vytáhl řidič projíždějící kolem. Majitel Tesly utrpěl zlomeninu žeber a strávil dva týdny v nemocnici.

Kromě 51 hasičů z několika jednotek se zásahu účastnili i policisté a technici.

Požár byl uhašen chvíli po příjezdu záchranných složek. Tím však zásah neskončil. Vozidlo muselo být na tři dny vloženo do vodní lázně, aby se zamezilo opětovnému vzplanutí.

Použitá voda pak musela být odborně zlikvidována. Cena této likvidace se podle tyrolského Kronen Zeitung pohybuje kolem 250 eur (asi 6 500 korun) na metr krychlový. Odborně musela být zneškodněna i kontaminovaná zemina.

Jednoduché není ani zbavit se vraku elektromobilu. Společnost Tesla má jako dodavatel vozidla povinnost automobil přijmout v jakémkoli stavu zpět. Ta však v Rakousku nemá potřebné povolení k likvidaci, vozidlo tak zůstává začátkem listopadu stále zaparkované „v karanténě“.

To znamená, že se v okruhu několika metrů nesmí vyskytovat žádný jiný automobil pro případ, že by došlo k opětovnému vzplanutí autobaterie. Do Rakouska zamířil technik z Nizozemska, který ji měl zlikvidovat.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist