Odstoupit od Zelené dohody pro Evropu!

Uveřejněno dne 3 dubna 2020 000 13:03

Všechny nás trápí koronavirus. Jako jihočeský hejtman jsem prožil povodně v roce 2002, kdy jsem vyhlašoval stav nouze na území Jihočeského kraje, a vzpomínám si, jak těžké chvíle to byly pro náš kraj i celou naši zem. Proto podporuji opatření, která vláda v boji proti pandemii dělá. Netroufám si jí do toho mluvit, dovolil bych si ale upozornit na jednu podle mne důležitou věc.

Jedním z témat, která ještě před dvěma týdny dominovala v Evropské unii a která určovala agendu Evropské komise, byla Zelená dohoda pro Evropu a z ní vyplývající klimatické zákony. Předsedkyně EK Ursula von der Leyen tehdy prohlašovala, že hlavním cílem jí vedené komise je dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Jenže čas oponou trhnul a změněn svět. Nakonec i Evropská komise snad pochopila, že svět se nachází ve velkých problémech, které nezpůsobil uhlík, dosud veřejný nepřítel číslo jedna. Proto chci k Zelené dohodě pro Evropu uvést několik faktů.

Hlavním cílem Zelené dohody je dosažení stavu, kdy v roce 2050 nebudou produkovány žádné emise skleníkových plynů, a hospodářský růst přitom bude oddělen od využívání zdrojů. Zbožné přání, které je ale v rozporu s přírodními zákony. Jednoduše, každý sedlák věděl, že nemůže mít v chlévě více krav, než má hektarů polí, protože by je neuživil.

Jak chce Evropská komise pro své plány zajistit zdroje energie? Klíčovou roli mají hrát obnovitelné zdroje, především větrná energie z příbřežních mořských oblastí, píše se v Zelené dohodě. Co ale my, kteří žádné pobřeží na offshore větrníky nemáme? To je jim zřejmě jedno, protože o jaderné energetice nenajdete v Zelené dohodě ani slovo. Zato je tam zmíněn záměr přejít od jednomyslnosti k hlasování kvalifikovanou většinou pro účely směrnice o zdanění energie. Chtějí nás prostě přehlasovat.

Dalšími velmi znepokojujícími záměry jsou například plán vyrábět od roku 2030 ocel s nulovými emisemi uhlíku (aniž by se zabývali nárůstem spotřeby elektřiny, kterou ale větrníky nevyrobí) nebo zavedení ještě přísnějších norem pro vozidla se spalovacími motory (když už automobilový průmysl likvidují ty současné), včetně zavedení povolenek pro silniční dopravu.

To všechno nebude zadarmo. Dosažení ambiciozních klimatických cílů v Evropské unii si podle Zelené dohody vyžádá dodatečné roční investice 260 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Domnívám se, že v souvislosti s ekonomickými dopady koronavirové epidemie by měla Evropská komise tyto své záměry zásadně přehodnotit. Vyzývám proto vládu České republiky, aby od svého souhlasu se Zelenou dohodou pro Evropu odstoupila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist