Po-Salviniovská levicová vláda učiní z výuky katechismus klimatické změny povinný školní předmět

Uveřejněno dne 10 dubna 2020 000 11:23

Italský ministr školství Lorenzo Fioramonti oznámil, že pokroková Itálie se stane první zemí světa, která z doktríny klimatické změny učiní povinný školní předmět.

Fioramonti učinil toto oznámení tento týden během zasedání kulturní komise italského senátu. „Itálie se příští rok stane první zemí světa, kde bude učení o klimatické změně a trvale udržitelném rozvoji povinné,“ řekl v prohlášení, o němž referuje La Republica.

Podle tohoto ministra: „Všechny školy věnují 33 hodin ročně, tj. asi hodinu týdně, problematice spojené s klimatickou změnou,“ s dodatkem, že „i mnoho tradičních předmětů, jako je zeměpis, matematika a fyzika, se budou učit v nové lepší progresivní perspektivě zaměřené na trvale udržitelný rozvoj.“

„Celé ministerstvo se progresivně přetváří tak, aby trvalá udržitelnost a klima bylo těžištěm vzdělávacího modelu,“ řekl.

Nový italský rozpočet předložený levicovou koalicí Hnutí pěti hvězd a Demokratickou stranou se také bude snažit o personální posílení, kdy do září příštího roku do vzdělávacího sektoru najmou asi 24 000 dočasných pracovníků (asi z progresivních neziskovek).

Rozpočet byl uvnitř této nepopulární vládní koalice zdrojem sporů a nedávno se ukázalo, že bude dávat na každého invalidního Itala daleko méně peněz na den než na každého nově přišlého migranta na den.

Podle těchto čísel budou zmrzačení Italové dostávat pouze 54 procent těch 20 euro, které se budou dávat denně migrantovi.

Tento italský krok udělat povinnost z výuky katechismu klimatické změny přichází poté, co švédský výrostek Greta Thunberg zpopularizovala hnutí ulejvání dětí ze školy jeden den v týdnu na protest proti klimatické změně.

Zda bude tato politika řádně realizovaná, je také otázka, jelikož vztahy mezi Pěti hvězdami a Demokratickou partají jsou dost vyhrocené, když obě tyto strany utrpěly drtivou porážku v místních volbách v Umbrii proti centro-pravicové koalici vedené Matteem Salvinim.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist